"Rīgas siltums" šovasar investēs trīs miljonus eiro divu siltumtīklu pārbūvē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

AS "Rīgas siltums" šovasar plāno investēt trīs miljonus eiro divu siltumtīklu vērienīgā pārbūvē, šodien žurnālistiem pastāstīja uzņēmuma valdes loceklis Uģis Osis.

Laika posmā no šī gada maija līdz augustam uzņēmums apņēmies pārbūvēt siltumtīklu maģistrāli Dzelzavas ielas posmā no Lielvārdes ielas līdz Ilūkstes ielai.

Pēc Oša teiktā, darbi būšot vērienīgi, jo siltumtīklu cauruļu diametrs ir 1,20 metri, un pirmo reizi Baltijā tik lieli pārbūves darbi tiks veikti ar bezkanāla tehnoloģiju. Tas nozīmē, ka būvdarbu laikā netiks traucēta satiksme. Konkrētais siltumtīkls ir ekspluatācijā jau kopš 1971.gada, un tā atjaunošanai tiks piesaistīts arī Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums.

Vēl uzņēmums šovasar apņēmies pārbūvēt siltumtīklu posmā no Alauksta ielas līdz Aleksandra Čaka ielai 56. Šis siltumtīkls tiek ekspluatēts no 1960.gada un būvdarbi notiks no maija līdz septembra beigām.

Darbi tiks organizēti uzrokot ielas vidū esošo tranšeju, kas nozīmē, ka tiks noteikti arī satiksmes ierobežojumi. "Vienlaikus esam izstrādājuši plānu, kā satiksmi nodrošināt tranšejai pa abām pusēm. Šādā situācijā mums ir liegta piekļuve ar smago transportu, tādēļ daļa darbu būs jāveic naktī," sacīja Osis.

Kopumā abu tīklu pārbūvē tiks investēti aptuveni trīs miljoni eiro. "Rīgas siltums" pārziņā ir 693 kilometri siltumtīklu, no kuriem 20 gadu laikā atjaunoti 430 kilometri.

Tā kā joprojām uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 200 kilometri pagājušajā gadsimtā būvētu tranšeju, lai pārliecinātos par to drošību, arī šogad uzņēmums veiks to hidraulisko pārbaudi. Lielākās pārbaudes gaidāmas Daugavas labajā krastā 24.maijā.

Vienlaikus "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis informēja, ka uzņēmums ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu līdz 2020.gadam īstenos arī divu katlu māju pārbūvi. Siltumcentrālē "Daugavgrīva" notiks automatizētu biokurināmā ūdenssildāmo katlu uzstādīšana, bet siltumcentrālē "Imanta" tiks izbūvēta katlu māja ar 40 megavatu jaudu.

Modernizācijas rezultātā plānots, ka uzņēmums līdz 44% palielinās biokurināmā izmantošanu enerģijas ražošanā. Patlaban enerģijas ražošanai biokurināmais tiek izmantots 23% gadījumu.

Tāpat Talcis atgādināja, ka aizvadītajā gadā uzņēmums pārtrauca sadarbību ar "Rīgas namu pārvaldnieku", kā rezultātā meklēti jauni veidi, kā attīstīties un paplašināt klientu loku. Tā rezultātā uzņēmums izstrādājis pakalpojumu, kas piedāvā nodrošināt kanalizācijas, ūdens, siltuma un elektrības inženiertīklu apkalpošanu vienuviet.

Tāpat uzņēmums piedāvā automātisko mērierīču uzstādīšanu ūdens, siltuma un elektrības skaitītājiem, kā arī siltuma maksas sadalītāju uzstādīšanu. Ar šo sadalītāju iedzīvotāji siltumu var regulēt katrā telpā individuāli. "Tas nozīmē, ka katrs klients var uzstādīt tik lielu temperatūru, cik viņš vēlas, neatkarīgi no pārējiem mājas iedzīvotājiem," skaidroja Talcis.

Patlaban šādu pakalpojumu izmantojot vien četru māju iedzīvotāji, jo uzņēmums nodrošina tikai ierīces uzstādīšanu, bet sistēmas pārbūvē ir jāsponsorē pašiem iedzīvotājiem.

Kā ziņots, aizvadītā "Rīgas siltuma" apkures sezona bijusi 202 dienas gara - no 5.oktobra līdz 24.aprīlim. Patlaban iedzīvotāju parāds uzņēmumam sasniedz 15,78 miljonus eiro.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā - kompānija pārvada un sadala 76% no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama Rīgai. Uzņēmuma akcionāri ir Rīgas dome - 49%, Latvijas valsts - 48,995%, "Enerģijas risinājumi. RIX" - 2% un "Latvenergo" - 0,005%.

Iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga 2016.gada 1.oktobra līdz 2017.gada 30.septembrim, "Rīgas siltuma" apgrozījums bija 152,32 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 7,758 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu