Irākas premjers: "Islāma valsts" ir vājināta, taču ne sakauta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Islāma valsts".
"Islāma valsts". Foto: SIPA/Scanpix

Irākas premjerministrs Adels Abdelmahdi otrdien paziņoja, ka teroristu organizācija "Islāma valsts" ir militāri vājināta, taču ne sakauta, kā to parādīja nesenie sprādzieni Šrilankā.

Pirmdien izplatītā džihādistu propagandas video pēc piecu gadu pārtraukuma atkal redzams "Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi, kurš acīmredzami atrodas "ļoti vienkāršā un izolētā" vietā, vizītes laikā Berlīnē pavēstīja Abdelmahdi.

"Pirms pusotra gada "Islāma valsts" kontrolēja lielas teritorijas Irākā un Sīrijā un tagad Bagdadi parādās izolētā, nezināmā vietā," norādīja Abdelmahdi. "Nešķiet, ka viņš ir starp saviem sekotājiem, kā pirmo reizi Mosulā."

Pēc pēdējās teritorijas zaudēšanas Sīrijā martā ""Islāma valsts" nav pilnībā pazudusi, bet cietusi sāpīgus triecienus", kopīgā preses konferencē ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli pavēstīja Abdelmahdi.

Viņš brīdināja, ka "Islāma valsts" "mēģinās atjaunot uzticību tās kaujinieku vidū, mēģinās sarīkot jaunas operācijas" kā Šrilankā 21.aprīlī, kur tika nogalināti vairāk nekā 250 cilvēki.

""Islāma valsts" tika sagrauta, taču ja paliek mazas šūniņas, tā var atsākt darboties, atkal parādīties un pastrādāt sāpīgus uzbrukumus," piebilda Abdelmahdi.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu