Meja pēc informācijas noplūdes skandāla no amata atbrīvo aizsardzības ministru (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien no amata atbrīvojusi aizsardzības ministru Gevinu Viljamsonu, šādu lēmumu pieņemot pēc izmeklēšanas saistībā ar ziņu nopludināšanu, ka valdība varētu atļaut Ķīnas uzņēmumam "Huawei" iesaistīties Apvienotās Karalistes 5G tīkla attīstīšanā.

"Premjerministre šovakar aicināja Gevinu Viljamsonu pamest valdību, jo viņai zudusi ticība viņa spējām kalpot aizsardzības ministra amatā un veikt viņas kabineta locekļa pienākumus," paziņoja Dauningstrītas biroja pārstāve sakariem ar presi.

Lielbritānijas valdību, kurā jau iepriekš bijušas dažādas domstarpības, satricinājis skandāls par to, kas nopludinājis ziņas, ka Meja grasās atļaut "Huawei" attīstīt Lielbritānijas 5G tīklu. Lēmums, kā ticis ziņots, pieņemts 23.aprīļa sēdē.

Nacionālās drošības padomes diskusijas apmeklē tikai augstākie ministri un drošības jomas amatpersonas, un sēžu dalībniekiem atbilstoši Likumam par noslēpumiem ar parakstu jāapliecina, ka sarunas netiks izpaustas.

Tomēr laikraksts "The Daily Telegraph" ziņoja, ka Meja apstiprinājusi atļaujas došanu "Huawei" izveidot mazāk svarīgos 5G tīkla elementus.

ASV kategoriski iebilst pret "Huawei" iesaistīšanu, jo uzņēmumam ir pienākums atbilstoši Ķīnas likumiem palīdzēt valdībai dzimtenē iegūt izlūkinformāciju vai sniegt citus pakalpojumus drošības jomā, kad tas tiek pieprasīts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu