Sliktu ožu sirmgalvjiem ārsti saista ar paaugstinātu nāves risku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sirmgalvja rokas.
Sirmgalvja rokas. Foto: pixabay.com

Vecāka gadu gājuma cilvēkiem pasliktināta oža varētu būt saistīta ar gandrīz dubultu risku nomirt tuvākās dekādes laikā, rakstīts jaunā pētījumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of Internal Medicine”, rakstīts, ka pasliktināta oža ir saistīta ar 46% lielāku nāves risku nākamo desmit gadu laikā, bet 30% lielāku nāves risku 13 gadu laikā.

Pētījumā tika iesaistīti 2289 ASV pieaugušie vecuma grupā no 71 līdz 82 gadiem. Visiem dalībniekiem tika lūgts pasmaržot 12 bieži sastopamas smaržas. Par katru pareizi nosaukto smaržu attiecīgais dalībnieks saņēma vienu punktu. Vēlāk zinātnieki sašķiroja dalībniekus trīs kategorijās: dalībnieki ar labu, vidēju vai vāju ožu. Ņemts vērā tika arī tas, vai dalībnieki smēķēja, lietoja alkoholu un nodarbojās ar fiziskām aktivitātēm. Dalībnieki tika apmeklēti pēc 3, 5, 10 un 13 gadiem, lai pārbaudītu, vai tie joprojām ir dzīvi.

Pētījuma beigās 1211 dalībnieks jau bija miris.

Saikne starp sliktu ožu un augstāku nāves risku pastāvēja neatkarīgi no dalībnieku dzimuma, rases un dzīvesveida. Visizteiktākā saikne bija vērojama cilvēkiem, kuriem pētījuma sākumā bija laba veselība. No tiem cilvēkiem, kuriem bija pavājināta oža, 22% nomira no neirodeģeneratīvām kaitēm, piemēram, demences vai Pārkinsona slimības, bet 6% nāvju tika saistīti ar strauju svara zudumu.

“Pētījumā parādīti skaidri pierādījumi par saikni starp pavājinātu ožu un mirstību sirmgalvju vidū,” komentēja pētījuma autori.

Nākotnes pētījumos pavājinātu ožu vajadzētu uztvert kā nozīmīgu cilvēka novecošanās pazīmi.

“Mēs jau daudzus gadus zinām, ka ožas zudumam mūža nogalē bieži seko citi neirodeģeneratīvo slimību simptomi, kā arī to, ka ožas zudums ir saistīts ar svara zudumu, kas nav nekāds pārsteigums, jo oža ir saistīta arī ar garšas sajūtu,” teica ar šo pētījumu nesaistīts zinātnieks Roberts Hovards.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu