Latvijas motokrosa čempionāts turpinās ar 2.posma sacensībām Apē

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Pastars

Vēl pat īsti nav nosēdušies putekļi pēc Latvijas čempionāta 1.posma Aizputē, tikmēr klāt jau ir otrais valsts prestižāko motokrosa sacensību etaps, kas šajā reizē būs arī kā Igaunijas čempionāta 2.posms. Arvīda Levana vārdā nosauktajā Apes moto trasē paralēli norisināsies arī “Vaidavas Kausa” izcīņa, kas tur notiks jau 46.reizi. Latvijas čempionāta ietvaros turpināsies cīņa komandu ieskaitē, kurā negaidīti par spēcīgāko pagājušo svētdien tika atzīts motoklubs “Salacas Kauss”.

“Mēs jau labu laiku gribējām Apē noorganizēt kopējas kaimiņvalstu nacionālo čempionātu sacensības un beidzot mūsu iecere būs realizējusies. Šis apstāklis noteikti garantēs kuplu pārstāvniecību visās motociklu ieskaitēs un patlaban dienas kārtībā ir ieplānots apvienotais MX1 un MX2 brauciens. Taču ja dalībnieku kopskaits pārsniegs 40, tad šo “Vaidavas Kausa” neoficiālo tradīciju nāksies mainīt un braucēji tiks sadalīti pa klasēm. Tieši šie spēcīgākie savā starpā noskaidros arī kādas citas tradicionālās balvas ieguvēju - par pirmajā aplī veikto tālāko lēcienu klēts kalna tramplīnā. Pirms gada tikai nedaudz pietrūka Matīsam Karro, lai tiktu pārspēts pašreizējais Jāņa Kārkliņa rekords - 49 metri,” stāsta viens no sacensību organizatoriem Mairis Levans.

“Apes moto trase ir viena no tām, kas nav pieejama treniņiem, jo ikdienā to šķērso vietējās nozīmes autoceļš. Tāpēc nevienam no sportistiem nav izteiktu priekšrocību un tas savukārt sacīkstēm garantē vēl vienu papildus intrigu. Mēs ik gadu cenšamies sveikt klātienē visus šobrīd esošos iepriekšējo gadu “Vaidavas Kausa” uzvarētājus un tos aicinām uz sacensībām goda viesu statusā. Dienas garākajā pārtraukumā līdzjutēji varēs skatīt vaigā leģendāros motokrosa meistarus, ar tiem kopā nofotografēties un iegūt autogrāfus mūsu iekārtotajā motokrosa foto izstādes teltī. Noteikti nevar nepieminēt “Zelta Mopēda Vaidavas Kausa” izcīņu , kas tālajos septiņdesmitajos aizsāka motoru sacensību tradīciju Apes pakalnos. Šīs pasākums aizvien kalpo arī kā padomju moto būves vēstures liecinieks ar ielu mopēdiem, gan arī skatītājiem sniedz papildus adrenalīna devu ar sporta ieskaitēs startējošo uzlabotajiem spēkratiem un to uzrādītajiem ātrumiem.”

Foto: Jānis Pastars

Vēl daži fakti un skaitļi par gaidāmajām sacensībām

Līdz šim ne reizi, tikpat kā savu māju, Apes trasē uzvaru kopvērtējumā nav izcīnījis viens no pēdējo laiku spēcīgākajiem latviešu motokrosa meistariem Matīss Karro, kuram pagājušajā gadā tikai fatāla motora kļūme otrā brauciena pēdējā aplī liedza beidzot tikt pie kārotā kausa.

Pagājušo svētdien aizvadītajās Latvijas meistarsacīkstēs Aizputē nepiedalījās viens no stiprākajiem un ilggadīgākajiem Baltijas motobraucējiem Tanels Leoks, kurš šonedēļ diez vai laidīs garām izdevību savā īpašumā iegūt vēl vienu Vaidavas kausu. Līdz šim Leoks ir uzvarējis piecas reizes un vēl svaigā atmiņā ir viņa izcīnītais kauss 2017.gadā. Domājams, ka tas būs arī kā papildus stimuls mūsu pašu latviešu stiprākajiem sportistiem, starp kuriem šoreiz Apē nebrauks tikai Pauls Jonass, lai apturētu nenogurdināmo igauni. Tanels Leoks šobrīd ir arī vecākais dalībnieks, kurš ir izcīnījis kausu un aizvien ir spicē, ņemot dalību ātrākajā - MX1 motociklu ieskaitē.

Bez Leoka vēl tikai Mairim Levanam ir pieci “Vaidavas Kausi”. Pa trim to ir Normundam Dūčim, Laurim Freibergam, Augustam Justam un Dāvim Ivanovam.

Foto: Jānis Pastars

Papildus Latvijas čempionāta ierastai dienas kārtībai, kurā starti paredzēti ir arī MX85, MX2 Juniori, MX Kvadri Open un Blakusvāgi, šoreiz tiks iekļauti arī MX30+, MX veterānu un MX senioru braucieni. Tajos mēs redzēsim aizgājušo dienu top klašu čempionus Jāni Mironovu, Leonu Kozlovski un vēl nesenā pagātnē arī FMX triku meistaru Mārtiņu Aleksandroviču.

Kā jau ierasts, visiem sacensību skatītājiem būs iespēja piedalīties loterijas izlozē, kurā tiks izspēlētas vērtīgas balvas un to ieguvēji tiks noteikti pēc iepriekš iegādāto ieejas biļešu pasaknīšiem.

Atšķirībā no pēdējo gadu saulainajiem un siltajiem “Vaidavas Kausiem”, šo svētdien tiek paredzēts mērens un apmācies laiks. Domājams, ka šāda prognoze varētu no mājām izvilkt vēl papildus atpūtniekus un motosporta draugus, lai 4.maija balto galdautu svinību noskaņu pagarinātu ar motokrosa svētkiem Latvijas / Igaunijas čempionāta otrajā posmā Apē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu