Afganistānas lielās sapulces delegāti aicina izsludināt pamieru (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Noslēdzoties Afganistānas politisko un reliģisko līderu, cilšu vecāko un reģionu pārstāvju sapulcei, amatpersonas ceturtdien aicinājušas nekavējoties izsludināt valstī pamieru.

Sapulcē, kuras dalībnieku skaits pārsniedza 3000, vairākas dienas tika diskutēts par tālākiem soļiem, kas sperami miera virzienā. Talibi šajā sapulcē nepiedalījās.

Grupējums līdz šim ir atteicies no sarunām ar Kabulas valdību, kuru uzskata par Rietumu marioneti. Šomēnes Dohā bija paredzēta pirmā kopīgā tikšanās, taču tā tika atcelta, abām pusēm nespējot vienoties par delegāciju sastāvu.

Talibu pārstāvji šonedēļ Dohā tikās ar ASV īpašo vēstnieku Afganistānas izlūguma jautājumā Zalmaju Halilzadu.

ASV sarunas ar talibiem turpinās jau vairākus mēnešus, un to centrā ir jautājums, vai talibi apņemsies nepieļaut, ka Afganistānā bāzējas ārvalstu ekstrēmisti. Apmaiņā pret šādu apņemšanos Vašingtona piekristu izvest no Afganistānas savu karaspēku.

Lai gan afgāņu līderu lielās sapulces rezultāti vēl nav zināmi, vairāku komiteju vadītāji jau izteikušies, ka vēlas vardarbības pārtraukšanu valstī nekavējoties.

"Katru dienu afgāņi tiek nogalināti bez kāda iemesla. Jāizsludina beznosacījumu pamiers," norādīja viens no komiteju līderiem Muhameds Kureši.

Liela daļa afgāņu bažījas, ka gadījumā, ja ASV noslēgs vienošanos ar talibiem, grupējums mēģinās sagrābt varu savās rokās, atjaunojot stingrus islāma šariata likumus, saskaņā ar kuriem pārvaldīja valsti laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam. Talibu valdīšanas laikā meitenēm tika aizliegts apmeklēt skolu, tika ierobežota vārda brīvība, aizliegta brīvā prese un ierobežotas daudzas citas tiesības un brīvības.

Turklāt vienošanās ar ASV nozīmētu, ka talibiem ir jāpanāk kaut kāda vienošanās arī ar Afganistānas valdību, kuru grupējums līdz šim ir ignorējis.

"Mēs nevēlamies tādu mieru, kurā netiek respektētas sieviešu tiesības, netiek nodrošināta vārda brīvība, netiek organizētas vēlēšanas," uzsvēra viens no lielās sapulces delegātiem Faizullahs Džalals.

Vairāki kandidāti arī noraidīja talibu un opozīcijas aicinājumus izveidot pagaidu valdību pēc prezidenta Ašrafa Gani prezidenta pilnvaru termiņa beigām šomēnes.

Lielās sapulces priekšsēdētājs Abdusls Rabs Rasuls Sajafs, uzrunājot delegātus, sacīja, ka viņi būs tie, kuri parādīs valdībai ceļu uz priekšu pretī mieram. Viņš norādīja, ka valdība darīs to, ko sapulce pieprasīs.

"Neviens jums neko neuzspiedīs," viņš uzsvēra.

Vairāki Afganistānas opozīcijas pārstāvji boikotēja sapulci, uzskatot, ka tā pāraugusi Gani atbalstītāju mītiņā, taču Sajafs apgalvoja, ka sapulces mērķis nav atbalstīt kādu konkrētu kandidātu septembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Lielā sapulce ir gadsimtiem sena Afganistānas tradīcija. Tā parasti tiek sasaukta krīzes laikos vai gadījumos, kad jāizlemj nozīmīgi jautājumi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu