Vides sargi nāk klajā ar atgādinājumu komersantiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Saskaņā ar grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā, ar kuriem no 1.jūlija tiks atcelti nodokļa atbrīvojumi vienreizlietojamiem plastmasas galda piederumiem, mazumtirgotājiem un sabiedriskajiem ēdinātājiem būs arī jāslēdz līgumi par to pārstrādi, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Maruta Bukleviča.

VVD pārstāve norādīja, ka no šī gada 1.jūlija komersantiem, kas sabiedriskajā ēdināšanā un mazumtirdzniecībā realizē vienreizlietojamos plastmasas traukus un galda piederumus, būs jāmaksā dabas resursa nodoklis, kura likme ir 1,22 eiro par kilogramu, kā arī jānodrošina to reģenerācija, slēdzot līgumus ar pārstrādes uzņēmumiem.

VVD ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne pauda, ka plastmasas un kompozītmateriālu vienreizlietojamo galda piederumu apjoms ir katastrofāli liels, un tie bieži nonāk dabā vai atkritumu poligonā, jo ir pārāk netīri, lai veiktu to efektīvu pārstrādi.

"Aicinu cilvēkus aizdomāties par to, cik daudz mēs katrs ikdienā izmantojam vienreizlietojamos galda traukus un piederumus - karsto dzērienu krūzītes, uzpildāmās auksto dzērienu glāzes, šķīvjus, bļodiņas, karotes, dakšas, nažus, salmiņus u.t.t.," sacīja Stašāne, uzsverot, ka pasaulē kopumā plastmasas atkritumu problēma ir tik ļoti samilzusi, ka ikvienam jāmaina paradumi, lai samazinātu vides piesārņojumu.

Kā ziņots, Saeima 3.aprīlī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dabas resursu nodokļa likumā, kurā paredzēts atcelt dabas resursu nodokļa atbrīvojumu vienreizlietojamiem plastmasas galda piederumiem.

2017.gadā iemaksātais dabas resursa nodoklis par vienreizlietojamiem galda traukiem un piederumiem bijis 78 450 eiro.

"Atbrīvojumi veido aptuveni 97%, tātad potenciālie ieņēmumi valsts budžetā par visu veidu vienreizlietojamiem galda traukiem un piederumiem varētu būt bijuši 3,84 miljoni eiro. Ņemot vērā, ka no visiem traukiem aptuveni 80% ir no plastmasas vai kompozītmateriāliem, ieņēmumi valsts budžetā varētu būt bijuši 3,07 miljoni eiro," aplēsusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu