Neauglība nav spriedums, bet problēma, kura jārisina

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Jautājumu un atbilžu portāls Tikaisievietem.lv, sadarbībā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju uzsāk rakstu sēriju “Sievietes veselības problēmas jeb kāpēc tas notiek ar mani?”. Rakstu sēriju sākam ar tēmu, kas rada satraukumu daudziem – neauglība.

Diagnoze – neauglība – tiek uzstādīta, ja, regulāri mīlējoties un nelietojot kontracepciju, grūtniecība neiestājas gadu. Pasaulē šī diagnoze skar aptuveni 9% pāru, taču tas vēl nav spriedums, ka nekad nevarēs būt bērnu. 97% gadījumu neauglības problēma ir atrisināma – vai nu ar medikamentu palīdzību vai veicot kādu medicīnisku manipulāciju, tikai nedrīkst vilcināties un gaidīt, ka problēma atrisināsies pati no sevis. Šādā situācijā laiks nav draugs – ir jārīkojas un iespējami laicīgi jādodas pie ginekologa reproduktologa gan tādēļ, ka ar gadiem mazinās spēja apaugļoties un iznēsāt bērniņu, gan tādēļ, ka valsts atbalstu neauglības ārstēšanai sievietei ir iespējams saņemt līdz 37 gadu vecumam. Par biežākajiem neauglības cēloņiem un iespējamajiem risinājumiem stāsta klīnikas „EGV” vadītāja, ginekoloģe un reproduktoloģe Dr. Zane Vītiņa.

Nedzīvot neziņā

Ja pāris ir nolēmis kļūt par vecākiem, bet mazulis nepiesakās ilgāk kā gadu, nevajadzētu gaidīt, ka viss atrisināsies pats no sevis. Gan sievietei, gan vīrietim būtu ieteicams pārbaudīt savu veselību, jo dažkārt grūtniecības neiestāšanās iemesls var būt, piemēram, infekcija vai mioma, kuras ignorēšana var radīt ne vien neauglību, bet arī citas veselības problēmas. Taču tāpat var izrādīties, ka pāris ir vesels un bērniņa ieņemšanai nepieciešama vien neliela medikamentoza palīdzība.

Ja sieviete ir vecāka par 36 gadiem, tad pie ginekologa vai reproduktologa būtu ieteicams vērsties jau tad, ja grūtniecība nav iestājusies pēc 6 mēnešiem. Dažkārt sieviete jau zina, ka viņai ir kādas problēmas, kas traucē iestāties grūtniecībai, piemēram, mioma, endometrioze, olvadu problēmas vai pārslimota hlamīdiju infekcija. Arī šādā gadījumā nav vērts gaidīt gadu un pie speciālista jāvēršas, tiklīdz pāris ir nolēmis ieņemt mazuli.

Izmeklējumi, kas jāveic, ja ir aizdomas par neauglību

Sievietei tiek veiktas hormonu analīzes, sonogrāfija, arī pārbaudīta infekciju klātbūtne organismā. Dažkārt var būt vajadzīgi dzemdes dobuma (histeroskopija) un vēdera dobuma (laparoskopija) izmeklējumi.

Vīrietim savukārt tiek veikta spermas analīze jeb spermogramma. Ja spermogramma ir normas robežās, tas vēl nenozīmē, ka vīrietis ir auglīgs. Ir virkne padziļināto spermas testu, kas norāda, piemēram, uz to, ka sperma nav pietiekami nobriedusi, vai arī to, ka, nonākot sievietes organismā, spermatozoīdi salīp un apaugļošanas funkciju nevar veikt. Tāpēc vīrietim būtu ieteicams doties pie androloga un veikt padziļinātus izmeklējumus.

Tāpat ir svarīgi, lai ārsts tiktu informēts par abu partneru vispārējo veselības stāvokli un pārslimotajām slimībām. Atkarībā no pamatpārbaudes rezultātiem un partneru slimību vēstures ārsts var nozīmēt papildu izmeklējumus.

Liela nozīme ir arī psihosomatikai

Ne vienmēr neauglībai iespējams atrast iemeslu. Dažkārt gan vīrietim, gan sievietei fizioloģiski viss ir kārtībā, tomēr grūtniecība neiestājas. Starp neizskaidrojamajiem iemesliem aptuveni 30% gadījumu pie vainas var būt psihosomatika, proti, lielā vēlme pēc mazuļa rada trauksmi un stresu. Hronisks stress izmaina mūsu hormonālo līdzsvaru un var būt grūtniecības neiestāšanās iemesls.

Turpmāk vēl.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu