Pašvaldību reforma: vai vietvaras drīkst rīkot iedzīvotāju aptaujas? (40)

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) neiebilst pret iedzīvotāju viedokļa apkopošanu saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu, taču nepiekrīt formai, kādā viedokļi tiek apkopoti. Par to, komentējot VARAM vadītāja Jura Pūces (Attīstībai/Par) lēmumu apturēt iedzīvotāju aptauju Ikšķiles novadā, TVNET paziņoja VARAM Pašvaldību departamenta vadītājs Aivars Mičuls.

Kas notika?

29.martā Ikšķiles novada dome nolēma rīkot aptauju ar mērķi noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām VARAM virzītās administratīvi teritoriālās reformas rezultātā. 15. aprīlī dome apstiprināja šīs aptaujas nolikumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce apturēja tieši domes lēmumu par aptaujas nolikumu, nevis pašu aptauju, TVNET noskaidroja Ikšķiles novada domē.

To apstiprina arī VARAM.

“Ja neviens normatīvais dokuments nenosaka, kā var rīkot aptauju un, kādām jābūt šīm vadlīnijām, tas nozīmē, ka tas, kas nav atļauts, nav arī aizliegts.

Šobrīd neviens normatīvais dokuments mums neailziedz to darīt. Līdz ar to tā ir vairāk intepretācija no pretējās puses,” apgalvo Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Česlavs Batņa (ZZS).

Šim apgalvojumam gan nepiekrīt VARAM pašvaldību departamenta direktors Aivars Mičuls. Saskaņā ar viņa teikto, princips “viss, kas nav aizliegts, ir atļauts” attiecas tikai uz privātpersonām, nevis uz pašvaldībām kā publiskām iestādēm. Taču galvenā VARAM pretenzija ir saistīta nevis ar iedzīvotāju viedokļa paušanu, bet gan ar formu, kā šis viedoklis tiek noskaidrots.

“Ja cilvēkam anonīmi, kaut vai uz ielas paprasa, vai viņš ir “par” vai “pret” kaut ko, viņš lieliski apzinās, ka tā ir vienkārši aptauja. Ja cilvēks saņem biļetenu, izdara atzīmi, iemet vēlēšanu urnā, cilvēkam, kas nav eksperts, rodas iespaids, ka viņš piedalās lēmuma pieņemšanā, lai gan tā nav,” TVNET skaidroja Mičuls.

Vērts atzīmēt, ka piedalīties aptaujā var ne vien elektroniski, bet arī klātienē. “Klātienes aptaujā varēs piedalīties no 9. līdz 11. maijam, katru dienu vairākas stundas būs atvērti un pieejami balsošanas iecirkņi līdzīgi kā tas ir vēlēšanu laikā,” teikts Ikšķiles novada mājas lapā.

Aivars Mičuls arī paskaidroja, ka lēmumu par aptaujas rīkošanu ministrs neatcēla, jo viņam ir tiesības apturēt tikai normatīvos aktus. Tā kā lēmums par aptaujas rīkošanu nav normatīvs akts, ministrs to nevarēja apturēt.

Vai pašvaldību aptaujas ir likumīgas?

Administratīvo tiesību eksperts, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docents Edvīns Danovskis apstiprina: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ir tiesīgs atcelt tikai normatīvos aktus. Šīs tiesības neattiecas uz vienkāršiem domes lēmumiem, tajā skaitā uz lēmumiem par iedzīvotāju aptauju rīkošanu.

“Ministrs ir tiesīgs apturēt pašvaldības domes izdotos normatīvos aktus. Ja dome ir vienkārši pieņēmusi lēmumu rīkot aptauju, noteikusi šīs aptaujas norisi, tas nav normatīvs akts, ko ministrs būtu tiesīgs apturēt.

Ministrs ir tiesīgs apturēt tikai un vienīgi pašvaldības domes izdotos saistošos noteikumus, un arī iekšējus, normatīvus aktus, bet ne individuālus lēmumus,” pauda Danovskis.

Turklāt pašvaldībām ir pienākums uzzināt iedzīvotāju viedokli par sabiedrībai svarīgiem jautājumiem, tajā skaitā par administratīvi teritoriālo reformu.

“Pašvaldībai bez šaubām ir tiesības šādas konsultatīvas aptaujas rīkot. Sevišķi šajā gadījumā. Tas ir pašvaldības autonomas kompetences ietvaros. Un domei ir ļoti svarīgi šo iedzīvotāju viedokli zināt, lai tālāk varētu paust pašvaldības viedokli sarunās ar ministriju par administratīvi teritoriālo reformu,” intervijā TVNET atzina administratīvo tiesību eksperts.

Kas notiks tālāk?

Par spīti VARAM nostājai, Ikšķiles novada dome tomēr rīkos iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu.

Turklāt 9. maijā Ikšķiles novada dome sanāks uz ārkārtas sēdi. Kā TVNET norādīja domes priekšsēdētāja vietnieks Česlavs Batņa (ZZS), deputāti balsos, vai apstrīdēt VARAM lēmumu par aptaujas nolikuma atcelšanu. Ja vairākums deputātu nobalsos “par”, pašvaldība grasās vērsties Satversmes tiesā.

Savukārt, VARAM saistībā ar Ikšķiles novadā rīkoto aptauju ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Ministrija lūdz iestādi noskaidrot, vai pašvaldības amatpersonu darbībā nav saskatāmas patvaļīgas rīcības pazīmes, TVNET pateica VARAM Pašvaldību departamenta direktors Aivars Mičuls. Minētai iesniegums nosūtīts Ģeneralprokuratūrai 30. aprīlī.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu