Jaunākos digitalizētos bijušās VDK dokumentus Nacionālajā arhīvā ceturtdien pētījuši divi cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv".
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv". Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākos digitalizētos bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus Latvijas Nacionālajā arhīva lasītavā ceturtdien pētījuši divi cilvēki, savukārt viena persona pierakstījusies to lasīšanai nākamnedēļ, informēja Nacionālā arhīva vadītāja Māra Sprūdža.

Nacionālā arhīva darbinieki ceturtdien arī saņēmuši vairāku interesentu zvanus un e-pasta sūtījumus ar vēlmi redzēt VDK operatīvo lietu materiālus, taču nevienam no viņiem neesot bijušas tiesības pētīt dokumentus, kuros ir aizsargājami personas dati.

Sprūdža norādīja, ka šiem interesentiem nāksies pagaidīt, līdz interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" operatīvo lietu dokumenti tiks publicēti ar aizklātiem personu datiem.

VDK digitalizēto dokumentu interneta vietni trešdien apmeklējuši 607 lasītāji, kuri tajā pavadījuši vidēji desmit minūtes. Savukārt šodien līdz pēcpusdienai vietni apmeklējuši aptuveni 1400 lasītāju, pavadot tajā vidēji astoņas minūtes.

Kā ziņots, Nacionālajā arhīvā no šodienas interesentiem ļauta piekļuve jaunākajiem digitalizētajiem bijušās VDK dokumentiem, tostarp informācijai par tās augstākajām amatpersonām.

Pētnieki, kuriem ir tiesības lasīt dokumentus ar personu datiem, var piekļūt arī informācijai par VDK operatīvajām lietām.

Turpmāk regulāros intervālos paredzēts publicēt arī no LPSR VDK aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās LPSR VDK aģentu, rezidentu, kā arī tikšanās un konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes.

Cilvēki aicināti savlaicīgi pieteikties dokumentu aplūkošanai lasītavā Skandu ielā 14, rakstot uz e-pasta adresi "vdk.lasitava@arhivi.gov.lv" vai zvanot pa tālruni 27 022 174. Ņemot vērā, ka tajā ir aprīkotas trīs darba vietas darbam ar dokumentu digitālajām kopijām, viena darba vieta darbam ar datu bāzes "Delta" pilno versiju un viena darba vieta darbam ar tās anonimizēto versiju.

Gadījumā, ja veidosies interesentu rinda, arhīvs varēs ierobežot darba laiku vienam pētniekam līdz septiņām darba stundām bez pārtraukuma, ar starplaiku vismaz trīs darba dienu garumā līdz nākamajam apmeklējumam.

LETA jau ziņoja, ka kopš aizvadītā gada decembra interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no VDK dokumentiem.

No publiskotajām kartītēm secināms, ka VDK interešu lokā bijis ļoti plašs personu loks - kartītes par VDK aģenta statusu tā dēvētajos "čekas maisos" atrodamas gan par garīdzniekiem, kultūras darbiniekiem un zinātniekiem, gan par bārmeņiem, šoferiem, metinātājiem, jūrniekiem un citiem. Tāpat tajos atrodami atsevišķu politiķu vārdi, kuri līdz šim nebija publiski izskanējuši, lai arī likums prasa šādas ziņas publiskot.

Pēcāk Ministru kabinets 15.janvārī atbalstīja 51 976 eiro piešķiršanu Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pakļautībā esošajam Totalitārisma seku dokumentēšanas centram, lai tas līdz 30.aprīlim varētu pabeigt digitalizēt tā rīcībā esošos bijušās VDK dokumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu