KP vērtēs maksājumu lietotnes "Monea" sūdzību par iespējamu "Swedbank" dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama Foto: Ieva Leiniša/LETA

Maksājumu lietotnes "Monea" īpašnieks un izplatītājs SIA "Monetizator" iesniedzis sūdzību Konkurences padomē (KP) par iespējamu "Swedbank" pārkāpumu saskaņā ar Konkurences likumā noteikto aizliegumu ļaunprātīgi izmantot atrašanos dominējošā stāvoklī, apstiprināja KP pārstāvji.

KP informēja, ka padome sūdzību ir saņēmumi un iesniegums tuvākajā laikā tiks izskatīts. Savukārt "Swedbank" pārstāvji pagaidām nav snieguši komentārus.

"Monea" pārstāvis Mārtiņš Kalniņš norādīja, ka "Monea" iesniegumā lūdz KP ierosināt lietu par iespējamu Konkurences likuma 13.pantā noteiktā aizlieguma pārkāpumu "Swedbank" darbībās, un, konstatējot pārkāpumu, piemērot atbildību par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Viņš skaidroja, ka ikdienas darbībā "Monea" ir jāspēj nodrošināt sekmīga sadarbība ar komercbankām, līdz ar to bankas ir būtiskas sadarbības partneres. Kopš darbības sākšanas uzņēmums ikdienā sadarbojas ar četrām lielākajām komercbankām Latvijā - "Swedbank", "Citadele banka", "SEB banka" un "Luminor Bank" Latvijas filiāle. "Ņemot vērā, ka visas iepriekš minētās bankas sniedz "Monea" identiskus pakalpojumus, tad mums ir lieliska iespēja salīdzināt un novērtēt četru banku piemēroto cenu atšķirības," teica Kalniņš.

Kalniņš uzsvēra, ka, salīdzinot ar citām bankām, "Swedbank" pakalpojuma maksu palielināja 22 reizes. Tai pat laikā "Citadele banka", "SEB banka" un "Luminor Bank" Latvijas filiāles vienas transakcijas cena samazinās. "Tā ir uzskatāma par normālu biznesa praksi, ka pieaugot darījumu apjomam jebkurā biznesa jomā, darījuma izmaksas neaug tieši proporcionāli, ko lieliski pierāda arī sadarbība ar citām bankām. Savukārt "Swedbank", neskatoties uz būtisko "Monea" un bankas sistēmu kontaktreižu skaita pieaugumu, ir paaugstinājusi maksu aptuveni 22 reizes salīdzinājumā ar 2017.gadu, kam nav atrodams objektīvs pamatojums," atzina Kalniņš.

Ņemot vērā, ka visās četrās bankās "Monea" izmanto vienādus pakalpojumus, Kalniņš norādīja, ka visām četrām bankām ir identiski pienākumi un riski, apkalpojot "Monea". Uz visām četrām komercbankām ir arī attiecināms vienāds tiesiskais regulējums. Turklāt arī pašai "Monea" ir pienākums, lai maksimāli novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku. Jāņem vērā arī fakts, ka "Monea" (līdzīgi kā banku gadījumā) kā licencētas maksājumu iestādes darbību uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija ( FKTK), kas ir gan pārbaudījusi un izsniegusi licenci "Monea" darbībai, gan arī saskaņojusi tās izstrādātās riska vadības procedūras.

Kā atzina Kalniņš, banku, tostarp "Swedbank", risks sadarbojoties ar "Monea" no noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska viedokļa, ir tāds pats kā parējām trim bankām. Tādējādi, "Monea" ieskatā, nav rodams objektīvs pamats, kāpēc "Swedbank" būtu nepieciešams noteikt "Monea" tik augstu komisijas maksu.

Maksājumu lietotne "Monea" ir sīkmaksājumu aplikācija, kas ļauj pieprasīt un pārskaitīt nelielas naudas summas starp privātpersonu bankas kontiem dažādās bankās nepilnas minūtes laikā un par zemākām izmaksām, kā arī vien ievadot otras personas tālruni.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 2017.gadā "Monetizator" strādāja ar 22 272 eiro apgrozījumu, kas ir 4,7 reizes vairāk nekā 2016.gadā, bet zaudējumi saruka 1,7 reizes un bija 270 520 eiro.

Kompānija reģistrēta 2013.gada decembrī, un tās pamatkapitāls ir 5648 eiro. "Monetizator" īpašnieki ir riska kapitāla pārvaldītājs komanditsabiedrība "Expansion Capital fund AIF" (25,18%), Armandam Garkānam piederošais uzņēmums SIA "Nule 19" (18%), Mārtiņš Kalniņš (15,44%), Ance Kalniņa (14,36%), uzņēmumam "Callidus Capital" piederošā SIA "CCINV005" (10%), Mārtiņš Bērziņš (8,45%), Gatim Kokinam piederošs uzņēmums SIA "Apoga konsultācijas" (8,36%), SIA "QIX" (6%), SIA "Event Works" (2,14%) un SIA "D8 Corporation".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu