Tiesa noraida "Latviešu nacionālistu" prasību pret LTV un NEPLP par neuzaicināšanu uz priekšvēlēšanu debatēm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Latviešu Nacionālisti" līderi Vladislavs Bautris (no kreisās) un Andris Rubins
Partijas "Latviešu Nacionālisti" līderi Vladislavs Bautris (no kreisās) un Andris Rubins Foto: Edijs Pālens/LETA

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams ir noraidījis politisko partiju apvienības "Latviešu nacionālisti" prasību pret VSIA "Latvijas televīzija" (LTV) un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) par 100 000 eiro piedziņu, jo partija uzskata, ka tikusi diskriminēta 13.Saeimas vēlēšanu laikā, neuzaicinot tās pārstāvjus uz priekšvēlēšanu debatēm.

Tiesas pārstāve Ilze Butkus norādīja, ka tiesa nekonstatēja, ka būtu pārkāpts Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 10.panta trešajā daļā noteiktais vienlīdzības princips un partijai būtu bijušas liegtas tiesības piedalīties LTV priekšvēlēšanu raidījumos, ņemot par pamatu pētījumu centra SKDS rīkotās aptaujas rezultātus. Neskatoties uz faktu, ka pieteicēja aptaujās ne augusta, ne septembra, ne oktobra mēnešos nebija pārvarējusi 2% robežu, pieteicēja bija piedalījusies vairākos priekšvēlēšanu raidījumos.

Tiesa atzina, ka LTV, ievērojot tās brīvību un neatkarību priekšvēlēšanu raidījumu veidošanā un to satura noteikšanā, ir plaša rīcības brīvība noteikt priekšvēlēšanu raidījumu norises kārtību un sadalīt raidlaiku starp politiskajām partijām. Tiesa secināja, ka LTV kā kritēriju raidlaika sadalē ir izvirzījusi politisko partiju nozīmīgumu un aktualitāti vēlētāju vidū jeb sabiedrības iespējamo interesi.

Attiecīgi tiesa norādīja, ka politisko partiju dalība elektronisko plašsaziņas līdzekļu raidījumos sabiedriskā pasūtījuma ietvaros ir vērtējama kā sabiedrības informēšana par deputātu kandidātu sarakstiem, tāpēc ir pamatoti ņemt vērā iespējamo sabiedrības interesi, lai nodrošinātu iespēju sabiedrībai saņemt tai interesējošu un aktuālu informāciju. Aptauju dati tiesas vērtējumā ir atbilstošs avots sabiedrības interešu noskaidrošanai un politiskās partijas aktualitātes vēlētāju vidū izvērtēšanai.

Tiesas ieskatā, reģistrējot jaunu politisko partiju apvienību vien dažus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām, pieteicējai bija jārēķinās, ka tās paustās idejas un mērķi tik mazā laika periodā var nesasniegt vēlētājus.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas.

Jau vēstīts, ka partija tiesā vērsās, jo uzskatīja, ka LTV ir diskriminējusi politisko spēku, neuzaicinot to piedalīties televīzijas kanāla rīkotajās priekšvēlēšanu politiskajās debatēs. Savukārt pret NEPLP prasība celta, jo tā, izvērtējot LTV rīcību, nav saskatījusi tajā pārkāpumus, tas skaidrots partijas izplatītajos dokumentos.

"Latviešu nacionālisti" no LTV un NEPLP kopumā prasīja mantisko un morālo kompensāciju 100 000 eiro apmērā, kā arī abu atbildētāju publisku atvainošanos.

Aģentūras LETA arhīvā pieejama informācija liecina, ka šī nav pirmā reize, kad kāds politiskais spēks vērsies tiesā saistībā ar LTV rīkotajām priekšvēlēšanu debatēm. Attiecīgi 2018.gada 5.oktobrī tiesa apmierināja politisko partiju apvienības "Latvijas Reģionu apvienība" pagaidu aizsardzības lūgumu un uzlika LTV pienākumu nodrošināt partijas premjera amata kandidāta dalību premjera kandidātu debatēs.

13.Saeimas vēlēšanas norisinājās 2018.gada 6.oktobrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu