Pētījums: pusi no Zemes okeānu ūdeņiem atnesuši asteroīdi (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Nasa

Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka puses no pasaules okeānu ūdeņiem avots varētu būt asteroīdi.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, ir balstīts uz ūdens pēdām, kuras uz asteroīda Itokava fragmentiem nesen atklāja Arizonas štata universitātes pētnieki. Atklājums liecina, ka Zemes agrīnajā posmā ūdens uz tās varēja rasties, daļēji pateicoties sadursmēm ar asteroīdiem.

“Mēs atklājām, ka asteroīda paraugi, kurus mēs pētījām, ir bijuši bagāti ar ūdeni,” teica pētījuma galvenais autors Dzilijaņs Dzjiņs.

Paraugi tika iegūti no asteroīda Itokava Japānas zondes Hayabusa misijas laikā. Itokava ir aptuveni 548 metrus garš un starp 200 un 300 metriem plats asteroīds.

Pētnieki asteroīda paraugos atklāja piroksēnu (minerāli, kas satur galvenokārt dzelzi un magniju un kam piemīt laba skaldnība) pēdas. Arī zemes paraugos, kurus izanalizēja zinātnieki, bija piroksēni, tāpēc zinātnieki secināja, ka šī līdzība liecina par to, ka daļu no Zemes okeānu ūdeņiem šeit nogādājuši asteroīdi.

“Pirms mēs to neizdarījām, nevienam citam pat neienāca prātā meklēt ūdeni uz šiem paraugiem. Mēs priecājamies, ka mūsu pūles ir atmaksājušās,” teica viens no pētniekiem Maitraje Bose.

Foto: AP/Scanpix

Lai turpinātu šo pētījumu, NASA plāno 2020. gadā savākt paraugus no asteroīda Bennu un līdz 2023. gadam nogādāt tos uz Zemes.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu