Horens Stalbe: "Marihuānu nepieskaitu pie narkotiskām vielām"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Mārtinš Otto

Mūziķis un dīdžejs Horens Stalbe izdevumam "Vakara Ziņas" paudis savu viedokli par Tieslietu ministrijas lēmumu nevirzīt Saeimā ierosinājumu par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju, kas atbrīvotu šo vielu patērētājus no kriminālas sodāmības. 

Viņš uzskata, ka Latvija vēl nav gatava marihuānas legalizācijai, tomēr šeit jau pavisam drīz tā varētu tikt atļauta medicīniskiem nolūkiem. "Es nezinu, cik mūsu sabiedrība ir gatava marihuānas legalizācijai. (..) Pieļauju, ka Latvijas sabiedrībai šāds solis būtu par agru. Bet mēs vienalga dzīvojam Briseles paspārnē, tādēļ medicīniskā marihuāna te būs divu gadu laikā, ja tas tiks sakārtots ar likumdošanu, kāda ir visā Eiropas Savienībā."

Mūziķis piebilst: "Es varu spriest par marihuānu, ko mēs nepieskaitām pie narkotiskām vielām. Arī civilizētā pasaulē to nepieskaita pie narkotiskajām vielām."

"Es domāju, ka marihuānas aizliegums ir politisks solis, lai cilvēkus var vieglāk vadīt, piedzirdot viņus ar alkoholu. Aizlieguma dēļ ir mazāk izvēles iespēju. Skaidrs, ka lielākos nodokļus valsts saņem no alkohola un cigarešu tirdzniecības," "Vakara Ziņām" atklāj Stalbe. 

Kā zināms, Horens ir viens no spilgtākajiem rastafariešu kultūras pārstāvjiem Latvijā. 

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46. pantu par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu divsimt astoņdesmit eiro apmērā.

Vienlaikus administratīvo pārkāpumu izdarījušo personu brīdina: ja gada laikā pēc administratīvā soda tā vēlreiz iegādāsies neatļautās vielas, sekos kriminālatbildība.

Savukārt Latvijas krimināllikums paredz, ka par narkotisko vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kas tika brīdināta par kriminālatbildību, "soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu".

Pagājušajā gadā Latvijā konstatēts 51 marihuānas audzēšanas gadījums un kopumā izņemti 1215 aizliegtie augi. Gadu iepriekš konstatēti 49 audzēšanas gadījumi, kuros izņemti 864 augi. 2016.gadā likumsargi konstatējuši 41 audzēšanas gadījumu un kopumā izņēmuši 635 augus. Izņemtajos augos rekords bija 2013.gadā, kad izņemti 14 579 augi, taču konstatēti tikai 18 audzēšanas gadījumi.

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu