Vai tiešām Indijas armija atrada sniega cilvēka pēdu nospiedumus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Indijas armijas publicētā fotogrāfija ar sniega cilvēka pēdām
Indijas armijas publicētā fotogrāfija ar sniega cilvēka pēdām Foto: AFP / Scanpix

Indijas armija pakļāvusi sevi mežonīgai joku vētrai un izsmieklam pēc tam, kad vietnē Twitter publicējusi sniega cilvēka eksistences "pierādījumus".

Indijas armija savā Twitter kontā paziņoja, ka pirmo reizi ekspedīcijas komandai izdevies novērot mītiskā nezvēra pēdu nospiedumus.

Armija, šķiet, šo ziņu publicēja pilnīgā nopietnībā, jo netika dota ne mazākā norāde, ka tas varētu būt joks. Kā vēsta izdevums “The Times of India”, armijas pārstāvji teikuši, ka viņi šos “pierādījumus” nodevuši ekspertu rokās un vēlas atmodināt sabiedrības interesi par mītisko briesmoni.

Twitter lietotāji nekavējās pasmieties par Indijas armijas ziņu un publicēja neskaitāmus attēlus ar dejojošiem sniega cilvēkiem un ironiskiem tekstiem.

Mīts par sniega cilvēku ir ļoti sens, radies to cilvēku vidū, kas Himalajus sauc par savām mājām. Tā alternatīvais nosaukums “briesmīgais sniegavīrs” pirmo reizi minēts 1921. gadā intervijā ar britu Everesta pētniekiem. Viņi apgalvoja, ka redzējuši pēdu nospiedumus, kurus, kā paskaidroja viņu gidi, atstājis “metoh-kangmi” jeb “lāčcilvēka sniegavīrs”.

Kopš tā laika vēl vairākas reizes cilvēki ziņojuši par to, ka kalnos manīts sniega cilvēks vai tā pēdas, tomēr neviens no šiem ziņojumiem nav pierādīts kā patiess. Piemēram, viena no slavenākajām sniega cilvēka fotogrāfijām izrādījusies nepatiesa, jo sniega cilvēks tajā ir vien parasts klints bluķis.

Savukārt fotogrāfijas, ko publicējusi Indijas armija, ir vēl neskaidrākas un divdomīgākas. Tajās redzama viena līnija ar iespiedumiem sniegā, kas izskatās kā daļēji izkusuši. Neizskatās, ka iespiedumus būtu atstājusi mitoloģijā aprakstīta briesmoņa ķetna. Tā vietā, šķiet, ka nospiedumus atstājusi kāds vienkājains dzīvnieks, jo redzama tikai viena nospiedumu līnija.

Arī vairāki iepriekšējie sniega cilvēka “pierādījumi” nav attaisnojuši sevi. 2011. gadā kauls, kas uzskatīts par sniega cilvēka pirkstu, izrādījies nāca no sen miruša cilvēka. Savukārt visi sniega cilvēka spalvu fragmenti vienmēr beigās izrādījušies suņa vai lāča.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu