Latvijas bankās rūk ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Latvijas bankās ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars marta beigās veidoja 21,1%, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Pēc FKTK datiem, 2019.gada marta beigās ārvalstu klientu noguldījumi veidoja 3,5 miljardus eiro, kas ir par 8,9 miljardiem eiro jeb 3,5 reizes mazāk nekā 2015.gada beigās, kad ārvalstu noguldījumi Latvijas bankās bija 12,4 miljardu eiro apmērā. Tādējādi ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās marta beigās veidoja 21,1%, kamēr 2015.gada beigās ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars bija 53,4%.

Tajā pašā laikā iekšzemes noguldījumu apmērs Latvijas bankās salīdzinājumā ar 2015.gada beigām pieaudzis par 22% jeb 2,4 miljardiem eiro, šogad marta beigās sasniedzot 13,2 miljardus eiro.

Šogad marta beigās rezidentu noguldījumi Latvijas bankās veidoja 79%, citu Eiropas Savienības (ES) - 13%, NVS valstu - 5%, bet pārējo valstu - 4%, kamēr 2015.gada beigās rezidentu noguldījumi veidoja 47%, citu ES rezidentu noguldījumi veidoja 18%, NVS valstu - 9%, bet pārējo valstu - 26%.

Kopumā šogad marta beigās Latvijas bankas noguldījumos bija piesaistījušas 16,7 miljardus eiro, kas ir par 28% jeb 6,6 miljardiem eiro mazāk nekā 2015.gada beigās.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš aģentūrai LETA norādīja, ka pārmaiņu vadības process Latvijas banku sektorā ir noslēguma fāzē, un to apliecina jaunākie dati.

"Vairs nav pamata runām par Latvijas bankām kā tādām, kuras fokusējušas savu biznesu uz ārvalstu klientu naudas apkalpošanu. Iekšzemes un ES valstu noguldījumu dominance arvien pieaug, nupat jau 92% Latvijas bankās piesaistītās naudas ir no eirozonas un ES. Iesāktais risku mazināšanas process nav apstājies, bankas turpina atbildīgi izvērtēt savu klientu bāzi - gan esošo, gan no jauna piesaistīto, atbilstoši daudz piesardzīgākajai biznesa pieejai un katras bankas jaunajam biznesa modelim, kurus FKTK apstiprināja šogad martā," sacīja Putniņš.

Tāpat viņš norādīja, ka ārvalstu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās 2019.gada pirmajā ceturksnī turpināja sarukt, lai gan tas nav tik uzskatāmi redzams datos, jo šajā ceturksnī vienas Latvijas bankas meitasuzņēmums kaimiņvalstī kļuva par filiāli, tādējādi tās klientu noguldījumu apmērs tagad ir pieskaitāms un vērtējams Latvijas banku statistikas kontekstā. "Šis notikums ir palielinājis Baltijas klientu noguldījumu daļu līdz 4%," piebilda FKTK priekšsēdētājs.

2018.gada beigās ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās veidoja 20,3%.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu