Joprojām bez saimnieka: izsolē pārdos jokainās 60. gadu burbuļmājas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tālajā 1966. gadā, Francijas austrumu daļā, durvis vēra savdabīgas burbuļmājas-viesnīcas – tas bija šveiciešu arhitekta Paskāla Hausermana meistardarbs, kas mūsdienās ir pārvērties par tukšiem graustiem. Šīs savdabīgās celtnes šomēnes plānots atkārtoti pārdot izsolē. 

Burbuļmāju stāsts sākās 1965. gadā, kad kādu viesnīcnieku uzrunāja kāda žurnāla raksts par jauno un apņēmības pilno Ženēvas universitātes arhitektūras fakultātes absolventu Paskālu Hausermanu. Enerģiskais arhitekts rakstā stāstīja par jauna veida arhitektūru – ātri un lēti uzceļamām cementa mājām, kuras viņš dēvēja par “burbuļmājām”. Tāpat Hausermans bija ieinteresēts pilsētbūvniecībā un visu savu dzīvi meklēja jaunus veidus un metodes, kā uzcelt privātmājas. Viesnīcnieks tolaik vadīja savu biznesu Francijas austrumos, netālu no Kolmaras, un plānoja atvērt savu moteli.

Foto: AFP/SCANPIX
Foto: AFP / Scanpix

Pasūtītāja plānos bija radīt neparastu mazu ciematiņu ar deviņām viesu mājām, kas būtu izkaisītas ap centrālo viesnīcas ēku. Jau 1966. gadā Hausmans pieņēma izaicinājumu viesu māju būvniecībai un jau nākamajā gadā savu projektu pabeidza. Teju uzreiz pēc pabeigšanas, neparastās mājiņas piedzīvoja milzīgu tūristu interesi, taču jau 1980. gados tās izgāja no modes un interese par tām noplaka, tādēļ viesnīcnieks bija spiests mājas pārdot. Jau 30 gadus pēc māju uzcelšanas tās kļuva par daļu no meža, proti, tās bija pamestas likteņa varā. Tomēr 2003. gadā burbuļmājas kāds iegādājās un izveidoja tur privātu rezidenci, taču arī šī arhitektūras brīnumu atmoda bija īss prieks. 2015. gadā īpašnieks tās pārdeva. Šā gada maijā plānots mājas atkārtoti pārdot izsolē.

Foto: AFP / Scanpix
Foto: AFP / Scanpix
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu