Pūce grasās apturēt arī Jelgavas novada lēmumu aptaujāt iedzīvotājus par teritoriālo reformu, bet pret Ikšķili jau vērsies policijā (40)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Valsts kanceleja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) gatavojas apturētu arī Jelgavas novada domes lēmumu rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu, savukārt saistībā ar Ikšķiles novada domes rīcību, ignorējot ministra rīkojumu, vērsies policijā, žurnālistiem atklāja ministrs.

Rīkojumu attiecībā uz Jelgavas novada domes lēmuma apturēšanu ministrs gatavojas parakstīt šodien. Pēc viņa teiktā, līdzīgi kā Ikšķiles gadījumā, arī Jelgava nav likuma ietvaros izstrādājusi nolikumu par aptaujas rīkošanu. "Ministrijas eksperti pašvaldībām vairākkārt ir norādījuši, kādā veidā viņi drīkst šīs aptaujas organizēt. Šādas formas ir un pašvaldībām ir visas iespējas tās īstenot," teica ministrs.

VARAM norāda, ka ne likums "Par pašvaldībām", ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā.

Par to liecina personas datu pārbaude, iespēja balsot aizklāti un personas datu apstrāde. "Arī uzdotais jautājums "Vai jūs piekrītat Jelgavas novada apvienošanai ar Jelgavas pilsētu" uz kuru ir jāatbild ar "jā" vai "nē" rada maldinošu iespaidu, ka Jelgavas novada iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par pašvaldību reformu," skaidro VARAM, norādot, ka Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Rīkojums par pašvaldības nolikuma atcelšanu nosūtīts Jelgavas novada pašvaldībai un stājas spēkā 7.maijā.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pašvaldību vidū jau tagad ir arī vairāki "labie piemēri", kad aptaujas tiek rīkotas atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Kā piemēru ministrs minēja Rugājus un Ozolniekus, kur aptauju organizēs kā sabiedrisko apspriešanu vai socioloģisko aptauju. "Mums nav pilnīgi nekādu iebildumu pret šādām aktivitātēm, taču tām ir jānotiek atbilstoši likumam, un šāda iespēja pašvaldībām ir," sacīja Pūce, aicinot arī Jelgavu izvēlēties likuma prasībām atbilstošu aptaujas rīkošanas veidu.

Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone aģentūrai LETA skaidroja, ka aptauja novadā, neskatoties uz ministra paziņojumiem, ar 7.maiju tiks rīkota, jo oficiāli pašvaldība nav saņēmusi iebildumus pret nolikumu, ko pašvaldība ir nosūtījusi ministrijai. Aptaujas rīkošanai novadā viss esot sagatavots.

Pašvaldības pārstāve arī pieļāva, ka nepieciešamības gadījumā pašvaldība savu taisnību centīsies panākt tiesas ceļā.

25.aprīlī VARAM apturēja Ikšķiles novada domes lēmumu, kas paredz rīkot iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai.

Tomēr, neraugoties uz VARAM rīkojumu, pašvaldība aptauju vienalga ir sākusi. Komentējot vietvaras rīcību, Pūce atklāja, ka vērsies tiesībsargājošajās iestādēs, lai tās izvērtē, vai pašvaldība neizmanto budžeta līdzekļus mērķiem, kurus likums tām neparedz. Šādi rīkoties ministrija esot gatava arī saistībā ar citām pašvaldībām.

Kā ziņots, Jelgavas novadā no 7.maija līdz 21.maijam plānota iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu pēc iespējas plašāku iedzīvotāju viedokli saistībā ar VARAM prezentēto plānu administratīvi teritoriālajai reformai, kas paredz Jelgavas novadu apvienot ar Ozolnieku novadu un Jelgavu.

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas Dace Kaņepone aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka tai nav izprotama Pūces "visnotaļ agresīvā nostāja" pret iedzīvotāju viedokļa apzināšanu un aptaujas organizēšanu. "Pašvaldība ne reizi nav norādījusi, ka aptaujai būs referenduma vai vēlēšanu spēks, ka iedzīvotāju viedoklim būs galīgā noregulējuma raksturs," klāstīja Kaņepone.

Ņemot vērā to, ka pašvaldības paustais viedoklis reformas kontekstā ilgtermiņā ietekmēs visus vietējos iedzīvotājus, loģisks solis pirms vienotas nostājas paušanas būtu noskaidrot novadnieku domas, uzskata novada pašvaldība. Kaņepone arī norādīja, ka iedzīvotājiem ir tiesības piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, tāpēc pašvaldību vēlme komunicēt ar saviem iedzīvotājiem ir pašsaprotama un nevar būt pretlikumīga. Aptaujā gūtie rezultāti sniegšot iespēju formulēt kopējo nostāju, ko paust administratīvi teritoriālās reformas idejas autoriem, tiekoties ministra Pūces solītajās konsultācijās ar pašvaldībām un iedzīvotājiem.

Pēc VARAM paustā, vietvaru lēmumi par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

"Ne šis likums, ne arī citi normatīvie akti neparedz domei tiesības rīkot aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā. Arī uzdotais jautājums "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju" rada maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu," pauž VARAM, norādot, ka Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Latvijas Pašvaldību savienība nosūtījusi vēstuli Pūcem, kurā ministram norāda, ka viņa rīkojuma saturs rada bažas par demokrātijas principu un cilvēktiesību ievērošanu, jo iedzīvotājiem nedrīkst aizliegt paust savu viedokli.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu