"SpaceX" apstiprina tā kosmosa kuģa "Crew Dragon" iznīcināšanu nesena izmēģinājuma laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"SpaceX" kosmosa kuģis "Crew Dragon" veiksmīgi nolaidies Atlantijas okeānā
"SpaceX" kosmosa kuģis "Crew Dragon" veiksmīgi nolaidies Atlantijas okeānā Foto: EPA/Scanpix

ASV privātais uzņēmums "SpaceX" apstiprinājis, ka tā jaunais pilotējamais kosmosa kuģis "Crew Dragon" nesenā izmēģinājuma laikā ticis iznīcināts.

Tas var nopietni iedragāt kompānijas plānus sākt šogad nogādāt astronautus uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

"Crew Dragon" marta sākumā veica veiksmīgu pirmo izmēģinājuma lidojumu uz SKS un atgriezās uz Zemes. 20.aprīlī Kanaveralas zemesraga kosmodromā Floridā kosmosa kuģim tika veikta virkne dzinēju izmēģinājumu, kad to beigu posmā kuģis aizdegās.

"SpaceX" viceprezidents misiju nodrošināšanas jautājumos Hanss Kēnigsmans apstiprinājis, ka kosmosa kuģis izmēģinājumā ticis iznīcināts.

Pēc viņa teiktā, avārija notikusi, iedarbinot "Crew Dragon" dzinējus "SuperDraco", kas darbina kosmosa kuģa ārkārtas glābšanas sistēmu.

Ja starta laikā notiek kaut kas neparedzēts, "SuperDraco" dzinēji var atvienot kapsulu no nesējraķetes un nogādāt apkalpi drošībā. Glābšanas sistēmas demonstrācija bija paredzēta jūnijā.

Kēnigsmans norādīja, ka "SpaceX" joprojām ir iespējams ievērot grafiku un nogādāt cilvēkus kosmosā šajā gadā, taču viņš atzina, ka negadījums "noteikti nav labas ziņas grafikam kopumā".

Viņš sacīja, ka šobrīd tiek būvēti citi "Crew Dragon" kuģi, tāpēc kompānija nesāk visu no sākuma.

Līdz šim tika plānots, ka "SpaceX" nogādās divus NASA astronautus SKS jūlijā.

"Crew Dragon" lidojumi tiek plānoti sadarbībā ar NASA Komerciālo ekipāžu programmu. Tās mērķis ir mazināt ASV astronautu atkarību no Krievijas kosmosa programmas, lai nokļūtu SKS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu