ZZS līderi kritizē Pūci par "demokrātijas neievērošanu" (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Administratīvi teritoriālā reforma
Administratīvi teritoriālā reforma Foto: LETA/TVNET/Pixabay kolāža

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošo politisko spēku, Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars un Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Armands Krauze kritizē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) par "demokrātijas neievērošanu" saistībā ar pašvaldību aptaujām par administratīvi teritoriālo reformu, tajā skaitā par vēršanos policijā.

Tavars aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) "savaldīt" Pūci par vēršanos policijā saistībā ar Ikšķiles aptauju.

"Pūce izvairās skaidrot viedokli un brūk virsū pašvaldībām par to risinājumiem bezprecedenta tiesiskuma krīzes situācijā, izmantojot amata varu," uzsver Tavars. Politiķis aicina Kariņu savaldīt savu "antidemokrātisko" ministru un "aizsūtīt pamācīties demokrātiju uz ārzemēm".

LZP politiķa ieskatā ministrs kategoriski negribot dzirdēt šo viedokli un ieklausīties Latvijas iedzīvotājos. Tavars norādīja, ka notiek nevis skaidrojošais darbs, bet gan "represijas".

Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Armands Krauze akcentēja, ka Pūce pārkāpj Satversmē 100.pantā noteiktos demokrātijas principus un ka ministrs nevēlas dzirdēt iedzīvotāju viedokli. Politiķis norādīja, ka atbilstoši likumam ministram būtu jāaicina precizēt lēmumus par aptauju veikšanu nevis jāaptur to veikšanu.

Krauzes ieskatā ministra rīcība vērtējama kā "kulaka uzsišana galdā, ka man vienalga ko domā" vietējo novadu iedzīvotāji. Politiķa ieskatā attiecīgajām institūcijām jāizvērtē Pūces darbība, jo viņš neesot atbilstošs ministra amatam. Arī LZS priekšsēdētājs norādīja uz Kariņa atbildību par Pūces rīcību.

Kā ziņots, Pūce gatavojas apturētu arī Jelgavas novada domes lēmumu rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu, savukārt saistībā ar Ikšķiles novada domes rīcību, ignorējot ministra rīkojumu, vērsies policijā, šodien žurnālistiem atklāja ministrs.

Pēc viņa teiktā, līdzīgi kā Ikšķiles gadījumā, arī Jelgava nav likuma ietvaros izstrādājusi nolikumu par aptaujas rīkošanu. "Ministrijas eksperti pašvaldībām vairākkārt ir norādījuši, kādā veidā viņi drīkst šīs aptaujas organizēt. Šādas formas ir un pašvaldībām ir visas iespējas tās īstenot," teica ministrs.

Jelgavas novadā no 7.maija līdz 21.maijam plānota iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu pēc iespējas plašāku iedzīvotāju viedokli saistībā ar VARAM prezentēto plānu administratīvi teritoriālajai reformai, kas paredz Jelgavas novadu apvienot ar Ozolnieku novadu un Jelgavu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu