Igaunijā tiesa noraida "Sig Sauer" sūdzību par šaujamieroču piegādes konkursu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tallinas administratīvā tiesa piektdien noraidīja ieroču ražotāja "Sig Sauer" sūdzību par šaujamieroču piegādes konkursu, kurā par uzvarētāju atzīts ASV ražotājs "Lewis Machine & Tool Company" (LMT).

"Sig Sauer" pārstāvis Igaunijā "Bristol Trust" bija pārsūdzējis Igaunijas Finanšu ministrijas publisko iepirkumu strīdu risināšanas komisijas lēmumu noraidīt "Bristol Trust" lūgumu anulēt konkursa rezultātus.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt līdz 13.maijam.

Tomēr tiesa noteica pagaidu aizliegumu slēgt līgumu ar LMT, līdz stāsies spēkā tiesas lēmums "Sig Sauer" un LMT strīdā.

30.novembrī starpresoru iepirkumu komisija pirmo reizi pavēstīja, ka LMT piedāvājums atzīts par sekmīgāko salīdzinājumā ar "Sig Sauer" un "Heckler & Koch" piedāvājumiem, norādot, ka to par 40% noteikusi paredzamā darījuma cena, par 30% - garantētais paredzamais darbības laiks, par 20% - bruņojuma sistēmu izturība jeb garantētais kvalitatīvu šāvienu skaits un vēl par 10% - martā veiktie šaušanas testi.

18.decembrī "Sig Sauer" pārstāvis "Bristol Trust" jau apstrīdēja šo lēmumu publisko iepirkumu strīdu risināšanas komisijā, un tā 17.janvārī nolēma anulēt Aizsardzības investīciju centra direktora pulkveža Rauno Sirka lēmumu par konkursa rezultātiem saistībā ar neprecizitātēm ieroču verifikācijas procesa dokumentācijā.

Saskaņā ar iepirkumu komisijas lēmumu LMT iesniedza precizētu informāciju, kas tika atzīta par pietiekamu, un 8.februārī iepirkumu komisija otrreiz atzina šo kompāniju par sekmīgāko pretendenti. "Sig Sauer" un "Bristol Trust" arī šo lēmumu apstrīdēja publisko iepirkumu strīdu risināšanas komisijā.

Konkurss par 5,56 milimetru un 7,62 milimetru automātisko šaujamieroču iepirkumu Aizsardzības spēku 1. un 2.kājnieku brigādēm tika izsludināts 2017.gada jūnijā. Iepirkuma tehniskā specifikācija tika izstrādāta Aizsardzības spēku vadībā, bet iepirkuma komisijā bija iekļauti arī Aizsardzības ministrijas, Aizsardzības spēku, Aizsardzības investīciju centra, Tieslietu ministrijas un Policijas un robežapsardzes departamenta pārstāvji.

No 14 pieteikumiem kvalifikācijas atlasi izturēja deviņi, līdz pagājušā gada janvāra beigām piedāvājumi tika saņemti no četriem ražotājiem, no kuriem visām prasībām atbilda trīs - "Heckler & Koch", "Sig Sauer" un LMT.

Kā vēstīja laikraksts "Postimees", "Lewis Machine & Tool Company" piedāvājuma vērtība ir 22,7 miljoni eiro, "Sig Sauer" - 27,6 miljoni eiro un "Heckler & Koch" - 45,5 miljoni eiro.

Saskaņā ar paredzēto iepirkuma līgumu Aizsardzības investīciju centrs laikā no 2019. līdz 2021.gadam gatavojas iepirkt aptuveni 11 000 automātisko šaujamieroču. Pamatlīgumā arī jāparedz iespēja līdz 2024.gadam iegādāties vēl 18 000 ieroču.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu