Tramps vērtē kā "ļoti pozitīvu" savu telefonsarunu ar Putinu par Venecuēlu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka viņam piektdien bijusi "ļoti pozitīva" telefonsaruna ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par krīzi Venecuēlā, kur Vašingtona mēģina panākt Maskavas atbalstītā prezidenta Nikolasa Maduro gāšanu.

ASV prezidents ieņēma pārsteidzoši samierniecisku toni pēc vairāk nekā stundu ilgās sarunas, kura notika vairākas dienas pēc neveiksmīgas Venecuēlas militārpersonu sacelšanās opozīcijas līdera Huana Gvaido atbalstam.

Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Gvaido, kurš pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, mēģina atņemt varu Maduro.

"Tā bija ļoti pozitīva saruna," sacīja Tramps. "Viņš (Putins) nepavisam netiecas iesaistīties Venecuēlā, ja tur nevar notikt kaut kas pozitīvs."

"Es jūtos tāpat. Mēs gribam piegādāt humāno palīdzību. Tieši tagad cilvēki cieš badu," teica Tramps.

Trampa tonis asi kontrastēja ar viņa galveno padomdevēju teikto. Tas īpaši attiecās uz valsts sekretāru Maiku Pompeo, kurš šonedēļ apgalvoja, ka sociālists Maduro grasījies aizbēgt uz Kubu, bet Krievija viņu atrunājusi no šī soļa.

Gvaido, kuru par prezidenta pienākumu izpildītāju atzīst vairāk nekā 50 valstis, tai skaitā ASV, ir solījis kāpināt spiedienu uz Maduro un aicinājis savus atbalstītājus sestdien doties gājienos uz militārajām bāzēm un kazarmām, lai pārliecinātu armiju pāriet viņa pusē un piespiest Maduro atkāpties.

Kremļa vērtējums par Trampa un Putina telefonsarunu būtiski atšķīrās no Baltā nama paustā.

"Iejaukšanās iekšējās lietās, mēģinājumi ar spēku mainīt vadību Karakasā grauj izredzes uz konflikta mierīgu atrisinājumu," teikts Krievijas paziņojumā.

"Vladimirs Putins paziņoja, ka tikai Venecuēlas tautai ir tiesības izlemt savas valsts nākotni," piebilsts Kremļa paziņojumā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu