Jēkabpilī noslēgusies Nacionālo bruņoto spēku militārā parāde

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents uzrunā militārās parādes dalībniekus Jēkabpilī
Valsts prezidents uzrunā militārās parādes dalībniekus Jēkabpilī Foto: Ekrānšāviņš no video

Jēkabpilī šodien notika Nacionālo bruņoto spēku (NBS) diena, tostarp, bruņoto spēku militārā parāde. NBS dienas pasākumi sākās plkst.9 ar dievkalpojumu Jēkabpils Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Savukārt plkst.11 Rīgas ielā sākās Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde.

Parādi, kurā piedalījās vairāk nekā 700 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēja Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvedis Māris Simsons, bet to pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Foto: Ekrānšāviņš no video

Parādi apmeklēja daudzi goda viesi, tostarp Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Džeimss Everards, Kanādas Sauszemes spēku komandieris ģenerālleitnants Žans Marks Lantjērs, Baltijas Aizsardzības koledžas komandants ģenerālmajors Andis Dilāns un Latvijā izvietotā daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Pīrs Sanders Rufs.

Parādes priekšgalā Latvijas armijas karogu nesa Zemessardzes 3.Latgales brigādes karavīri un zemessargi. Tālāk ierindā soļoja NATO spēku integrācijas vienības, Dānijas bruņoto spēku, Zemessardzes 3.Latgales brigādes, Gaisa spēku, Jūras spēku, Mācību vadības pavēlniecības un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Štāba bataljona, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas un Jaunsardzes vienības.

Parādē piedalījās vairāk nekā 70 Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas tehnikas vienību.

Parādē bija vērojamas Latvijas bruņoto spēku pašgājējhaubices. Tāpat parādē varēja redzēt kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas un nesen iegādātos taktiskos transportlīdzekļus "Polaris MRZR".

Parādes apmeklētāji varēja vērot arī sabiedroto valstu bruņutehniku, piemēram, Kanādas bruņoto spēku bruņutransportieri "LAV6", kā arī Itālijas, Spānijas un Albānijas bruņoto spēku militāro tehniku. Militārajā parādē piedalīsies arī Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnika.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpējās NBS orķestris.

Savukārt no plkst.12.00 līdz plkst.15 jēkabpiliešiem un pilsētas viesiem stāvlaukumā pie Krustpils saliņas ir iespēja aplūkot militāro tehniku un no plkst.12 līdz plkst.16 Jēkabpils pamatskolas stadionā, Rīgas ielā 200 būs pieejama militārā ekipējuma, ieroču un tehnikas izstāde un notiks paraugdemonstrējumi. No plkst.12 līdz 15 Krustpils saliņā varēs apskatīt aviācijas tehniku.

Paraugdemonstrējumus plkst.12.30 ievadīs NBS orķestra un Goda sardzes rotas defilē programmas. Klātesošajiem laikā no plkst. 13.30 līdz 13.50 būs iespēja vērot Valsts robežsardzes vienības kinologu paraugdemonstrējumus ar dienesta suņiem un no plkst.14 līdz 14.30 Valsts policijas hipologu paraugdemonstrējumus ar zirgiem.

No plkst.15 līdz 15.50 lidojumam labvēlīgos laika apstākļos virs Daugavas būs vērojami aviācijas paraugdemonstrējumi. Savukārt no plkst.16 līdz 18 Jēkabpils valsts ģimnāzijas stadionā notiks futbola spēle starp Jēkabpils un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas komandām.

NBS Rekrutēšanas un atlases centra pārstāvji iepazīstinās klātesošos ar dienesta iespējām bruņotajos spēkos un studiju iespējām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Savukārt Jaunsardzes un informācijas centrs pastāstīs jauniešiem, kā kļūt par jaunsargiem.

Saistībā ar militārajā parādē un paraugdemonstrējumos plānotajiem lidojumiem, NBS atgādina, ka Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Lai iepazīstinātu ar NBS arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju - valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013.gada norit ar devīzi "4.maijs - Brīvības svētki".

Pirmā šāda diena notika 2012.gadā Rēzeknē.

Savukārt to pilsētu, kurā bruņoto spēku diena notiks 2020.gadā, varēs uzzināt militārās parādes laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu