Latvijas motokrosa čempionāta 2.posmā sadalītas arī "Vaidavas Kausa" trofejas

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Kārlis Sabulis
Kārlis Sabulis Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Svētdien 5.maijā Apē tika aizvadīts apvienotais Latvijas un Igaunijas motokrosa čempionāta 2.posms, kura uzvarētāji savā īpašumā saņēma arī nu jau 46.reizi notikušā “Vaidavas Kausa” trofejas. 

Arvīda Levana vārdā nosauktajā trasē sanākušos skatītājus priecēja kupls dalībnieku sastāvs un kā vienmēr, tradīcijām bagātajā motokrosā, par papildus emocijām parūpējās “Zelta Mopēda” sacensības.

Par prestižākajām MX1 un MX2 ieskaites balvām cīņā devās gandrīz visi ātrākie Baltijas MX piloti, atskaitot lietuvieti Arminasu Jasikoni un mūsu pašu Paulu Jonas, kuri šajā dienā piedalījās Holandes atklātajā čempionātā. Tā kā ieradušies bija vairāk nekā vienā braucienā pielaujamie 40 dalībnieki, tika mainīta dienas kārtība un iepriekš ieplānotā kopīgās MX2 un MX1 sacensības vietā, klases tika nodalītas atsevišķos startos.

MX1 pirmajā braucienā startu izcēla igaunis Jans Jakobsons, tam pa pēdām pirmā apļa beigās sekoja Tanels Leoks, Matīss Karro un Toms Macuks. Taču jau drīz augsto tempu neizturēja Jakobsons, kas palika aiz godalgoto trijnieka, bet finišā ar astoņu sekunžu pārsvaru pār Tomu Macuku, uzvaru izcīnīja Leoks. Trešajā vietā, turpat aiz Macuka, finiša rūtoto karogu sasniedza Matīss Karro.

Foto: Publicitātes foto

Otrā brauciena startā atkal lieliskas sprintera dotības nodemonstrēja Jans Jakobsons, bet otrajā līkumā viņu izspieda Matīss Karro, kas pārņēma vadību un ieguva nelielu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Tomu Macuku. Tanels Leoks pēc ne visai veiksmīgā starta ātri pakāpās uz trešo pozīciju un sāka pakaļdzīšanos pēc sava septītā “Vaidavas Kausa”. 

Brauciena vidū vispirms tika apsteigts Toms Macuks un pēc tam arī Matīs Karro, kas godam turējās igauņu vecmeistaram klāt līdz pat finišam. Rezultātā dienas lielākā punktu summa Leokam. Otrais, pateicoties labākam rezultātam pēdējā braucienā Karro, bet bronzas rezultāts kopvērtējumā Tomam Macukam. 

MX2 klases 1.brauciens sākās ar igaunijas sportista Prīta Ratsepa uzvarētu “Hole shot”,  bet jau pirmā apļa beigās par līderi izvirzījās Kārlis Sabulis. Līdz brauciena beigām līderu trio nekas nemainījās un finišā droša uzvara Sabulim, otrajā vietā Prīts Ratseps un trešajā vēl viens igaunijas pārstāvis Jorgens Matias Talviku.

Otrais brauciens ritēja pēc līdzīga scenārija, līdz kādā brīdī Ratsepam cieši sekojošais Talviku atrada iespējas apsteigt pieredzējušo tautieti. Rezultātā kopvērtējuma uzvara Kārlim Sabulim, otrais Jorgens Matias Talviku, bet trešajā vietā Prīts Ratseps.

MX2 Juniori 2T un MX Juniori  4T apvienotajos braucienos par čempionāta punktiem cīņā devās 23 dalībnieki. 

MX2 Juniori klasē tāpat kā pirms nedēļas Aizputē,  ātrākais abos braucienos izrādījās Mairis Pumpurs (MX Moduls), kas bija arī absolūti ātrākais trasē starp saviem konkurentiem. Otrajā vietā kopvērtējumā igaunis Martin Mihelis, bet trešais palika vēl viens mūsu ziemeļu kaimiņš Romeo Karru. 

Ar maksimālo punktu skaitu un pirmo vietu MX2 Juniori 4T klasē dienu pabeidza Krievijas sportists Jegors Frolovs, kas aiz sevis otrajā vietā atstāja savu tautieti Pāvelu Manguševu, bet godalgoto trijnieku noslēdza mūsu pašu Markuss Daniels Jauntirāns.

Ne tik plaša pārstāvniecība šoreiz bija MX85 un MX85B klašu sacensībā, jo spēcīgākie un ātrākie piedalījās eiropas čempionāta zonas atlases posmā Ukrainā. Taču tas nemazināja cīņu spraigumu trasē un saskaitos dienā iegūtos punktus, uz pjedestāla augstākā pakāpiena Uldis Freibergs, kam uzvaras abos braucienos. Otrais palika ciemiņš no Krievijas Ilja Habirovs, bet trijnieku noslēdza Martins Platkevičs.

Kvadri OPEN klasē sīvu spēkošanos abos braucienos nodemonstrēja eiropas eksčempioni Egars Meņģelis un igaunis Kevins Sārs. Pirmajā braucienā startu izceļ Prīts Jarvlo, bet viņam turpat astē Edgars Meņģelis, kas kāpināja tempu un izvirzījās vadībā. Brauciena turpinājumā Meņģelim pietuvojās Kevins Sārs un neskatoties uz izmisīgajiem igauņa uzbrukumiem, Edgars nosargā pirmo vietu. Trešais 1.braucienā “starta karalis” Prīts Jarvlo.

Otrajā braucienā lielisks starts padodas Kevinam Sāram un šoreiz viņš sev aizmugurē prasmīgi notur Edgaru Meņģeli. Trešais finišā Valērijs Kuzmins, kas pateicoties Jarvlo neveiksmei (izstāšanās) iegūst arī tiesības stāvēt uz pjedestāla trešā pakāpiena.

Blakusvāģu sacensībās uz starta stājās 24 ekipāžas. Par sacensību intrigu parūpējās laika apstākļi un kad nebija vēl nobraukti četri apļi, braucienu nācās apturēt, jo stāvo un salijušo kāpumu nespēja veikt septiņas ekipāžas, kas nosprostoja trasi.

Pēc atkārtotā starta vadībā izvirzījās igauņu ekipāža Tanels Reesna ar līdzbraucēju Tītu Eijeru. Aiz viņiem sekoja Jānis Daiders ar kantētāju Tanelu Koivu. Brauciena turpinājumā igauņu ekipāžai izstāšanās un braucienu vinnēja Daiders/Koivu. Otrie palika Māris Rupeiks, pārī ar Kasparu Liepiņu, savukārt trešie finišā igauņi Markus Normaks ar kantētāju Karlu Albertu Kasekalu.

Precīzi pēc tādi pat notikumi arī otrajā startā un līdz ar to finišā atkārtots pirmā brauciena rezultāts, kas tādā pat izkārtojumā palika dienas kopvērtējumā.

Šoreiz netika vērtēta komandu sacensība, jo MX85 klases sportistu rezultāti netika iekļauti kopējā punktu vērtējumā dēļ Ukrainā notiekošā MX65 un MX85 austrumeiropas zonas sacensībām.

Arī nākamais Latvijas čempionāta posms notiks kopā ar Igaunijas nacionālo čempionātu, bet šoreiz ciemiņu statusā būsim mēs. Sacensības 5. un 6. Jūlijā norisināsies Pērnavā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu