Tiek vākti paraksti par atļauju pavasarī medīt zosis (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lai pasargātu iesētos laukus, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atļauju pavasarī medīt zosis.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīja Laura Jaudzema. Viņa uzsvēra, ka vislielākā problēma lauksaimniekiem pavasaros ir ziemāju nosargāšana no gājputniem.

"Tie, īpaši zosis, lielā skaitā nosēžas uz zaļojošajiem tīrumiem, ziemājiem un rapšu laukiem. Pēc to padzīvošanās uz tīrumiem paliek vien brūna zeme," pauda Jaudzema.

Putnu nodarītais kaitējums ir lēšams simtos eiro uz vienu hektāru (zaudētā potenciālā raža, ieguldītie resursi zemes iekopšanā un sēklā u.c.), teikts iniciatīvas pieteikumā. Preventīvie darbi putnu aizbaidīšanā bieži vien ir neefektīvi, zināja stāstīt Jaudzema, piebilstot, ka izmaksātās kompensācijas nenosedz zaudējumus.

Tāpēc idejas autori uzskata, ka paredzami efektīvākais veids, kā putnus aizbaidīt un nepieļaut sējumu izpostīšanu, ir medības un tas palīdzētu lauksaimniekiem izvairīties no zaudējumiem.

Jaudzema zināja stāstīt, ka daudzās Eiropas Savienības valstīs ir atļautas zosu medības pavasarī, tāpēc arī Latvijā šāda prakse būtu jāatļauj.

Idejas aprakstā skaidrots, ka neliela savvaļas zosu izšaušana to populāciju neapdraudēšot. Šādas iniciatīvas rezultātā zemniekiem nebūšot jācieš zaudējumi, ko rada gājputni.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu