Traģēdija Šeremetjevas lidostā - kāpēc "Sukhoi Superjet 100" aizdegās?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 5. maijā, Maskavas Šeremetjevas lidostā avārijas nolaišanās laikā aizdegās "Sukhoi Superjet 100" lidmašīna, kurā tobrīd atradās 78 cilvēki - 73 pasažieri un pieci apkalpes locekļi. 41 cilvēks, tostarp, divi bērni, gājuši bojā, vēstī britu raidsabiedrība BBC.

Kā norāda viens no traģēdijas aculieciniekiem, tas ir īsts brīnums, ka daļai apkalpes un pasažieru izdevās izglābties. 

Krievijas izmeklēšanas komitejas preses sekretāre Svetlana Petrenko svētdien vakarā nāca klajā ar paziņojumu, ka traģēdijā izdzīvojuši 37 cilvēki - 33 pasažieri un četri apkalpes locekļi. Pieci cilvēki nogādāti slimnīcā.

Pēc Šeremetjevas lidostas sniegtās informācijas, Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" lidmašīna "Sukhoi Superjet 100" ar 73 pasažieriem un pieciem apkalpes locekļiem 18:02 pēc vietējā laika pacēlusies no Šeremetjevas lidostas, lai dotos uz Murmansku, taču apkalpe ziņojusi par tehnisku problēmu un nolēmusi atgriezties. Lidmašīna veikusi tā saucamo "cieto" nolaišanos uz skrejceļa.

Pēc informēta avota teiktā, lidmašīnai radušās tehniskas problēmas, tāpēc piloti nolēmuši atgriezties lidostā, taču nolaišanās laikā aviolainera šasija un priekšgals atsitušies pret skrejceļu un lidmašīna aizdegusies, jo degvielas tvertnes bijušas pilnas. 

Tikmēr izskanējušas arī citas versijas, kāpēc lidaparāts aizdedzies - daži avoti min, ka aizdegusies kāda uz klāja esoša elektroierīce, dzinējs vai arī ka lidmašīnai iespēris zibens.

Apkalpe "esot darījusi visu", lai glābtu pasažierus, norāda aviokompānija.

Informēts avots ziņu aģentūrai "Interfax" pastāstījis, ka galvenais iemesls, kāpēc gājuši bojā cilvēki lidmašīnas salona aizmugures daļā, bijis tāds, ka daži pasažieri mēģinājuši no plauktiem paņemt savu bagāžu.

Aviosabiedrība publicējusi sarakstu ar izdzīvojušajiem pasažieriem, no kuriem pieci atrodas slimnīcā. Bojāgājušo saraksts vēl nav publicēts, taču, saskaņā ar neoficiālu informāciju, zināms, ka viens no bojāgājušajiem ir ASV pilsonis. Tāpat tiek vēstīts, ka viens no bojāgājušajiem ir lidmašīnas apkalpes loceklis.

Murmanskas pilsētas pārvalde nākusi klajā ar paziņojumu, ka katra ģimene, kura traģēdijā zaudējusi tuvinieku, saņems vienu miljonu rubļu (13 679 eiro), bet cietušie katrs saņems 500 000 rubļu (6839,5 eiro).

Viens no traģēdijā izdzīvojušajiem pasažieriem, Mihails Savčenko, stāsta, ka, brīdī, kad lidmašīna jau bija nolaidusies, tā pēkšņi uzliesmojusi, un viņš no degošās lidmašīnas izlecis.

Cits pasažieris, Dimitrijs Hlebuškins, norādījis, ka viņam izdevies izdzīvot, pateicoties apkalpes nesavtīgajai rīcībai.

Kā ziņo CNN, pēdējais cilvēks, kurš pameta degošo lidmašīnu, bijis pilots.

Par notikušo informēts Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš izteicis līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm. Murmanskas reģionā izsludināts trīs dienu sēras.

Par notikušo sākta kriminālizmeklēšana.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu