Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: plus - Starkovs, mīnus - Vukičevičs

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Aleksandrs Starkovs
Aleksandrs Starkovs Foto: Mārtiņš Sīlis, FK Liepāja

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā komandas aizvadījušas pa 8-9 spēlēm un turnīra tabula ir tāda, kādu diezin vai kāds pirms čempionāta sākuma būtu nosapņojis - proti, trešajā un ceturtajā vietā ir attiecīgi "Valmiera Glass ViA" un BFC "Daugavpils", bet aiz šīm komandām atrodas gan FK "Ventspils", gan FK "Liepāja", gan FK "Jelgava", gan Jūrmalas "Spartaks". It kā ar šiem pārsteigumiem vēl nepietiktu, tad 9. kārtā pārsteidza jau ceturtā galvenā trenera nomaiņa šajā sezonā - pēc zaudējuma ar 3:4 viesos "Spartakam" par savu atkāpšanos no amata paziņoja ventspilnieku galvenais treneris Dejans Vukičevičs.

Jā, seškārtējiem Latvijas čempioniem sezona sākums nav izdevies, taču, lai jau tagad atkāptos galvenais treneris... Turklāt Ventspils komandas vadībai nav raksturīgi spert tik straujus un negaidītus soļus. Tas pārsteidza arī komandu, jo - ja var ticēt komandai tuvu esošiem cilvēkiem - gaisā nevirmoja vēsmas par šādu iespējamo trenera lēmumu. Labs paziņa no FK "Ventspils" satika Dejanu ceļā uz preses konference un uzzināja par viņa lēmumu vēl pirms tā publiskas paziņošanas (neizpratnē un pārsteigti esot bijuši arī futbolisti), viņš izteicās, ka tas varbūt ir tikai emociju uzplūdā un ka varbūt vispirms jānomierinās, taču melnkalnietis bija nelokāms - viss, mans darbs šajā komandā ir beidzies.

Treneris pilnībā uzņēmās vainu par neveiksmīgu sezonas sākumu (tikai 12 punkti 9 spēlēs un tikai trīs uzvaras) un acīmredzot neredzēja, kā jau tuvākajā laikā viņš varētu kaut ko kardināli labot. Par punktu visam acīmredzot kļuva otrais puslaiks Kauguros - lai cik skaistus vārtus guva serbs Nemanja Belakovičs un it īpaši Edgars Gauračs, tomēr pirmām kārtām ventspilnieku spēlē trūka elementāras kārtības jeb spēles disciplīnas, bet tādos gadījumos mēdz teikt, ka komanda bija nevadāma. Drosmīgs un pat vīrišķīgs trenera solis, kaut gan nedaudz žēl, ka tā notika - Vukičevičs labi pastrādāja ar Ventspils komandu pagājušajā sezonā, viņš vienmēr bija atvērts sarunai, viņam bija interesantu vērojumi un spriedumi par Latvijas virslīgu un gan jau viņš būtu pacēlis ventspilniekus līdz cīņai par medaļām, bet... Tagad to darīs kāds cits.

Dejans Vukičevičs
Dejans Vukičevičs Foto: fkventspils.lv

Pagaidām pie komandas stūres būs Vukičeviča asistents Igors Kļosovs, kuram, starp citu, ir pieredze galvenā trenera darbā Latvijas virslīgā (Rīgas "Daugava") un Moldovas futbola virslīgā (Kišiņevas "Dacia", kura arī pieder "Ventspils" īpašniekam Adlanam Šišhanovam), kurš bija arī Aleksandra Starkova palīgs gan Latvijas izlasē (sešus gadus), gan Maskavas "Spartak" komandā un Azerbaidžānā. Vai noteikti atkal jāmeklē kāds jauns galvenais treneris kaut kur ārzemēs? Kļosovam ir arī nepieciešamā UEFA PRO trenera licence, turklāt viņš to ieguva viens no pirmajiem Latvijā (pēc Starkova un Jurija Andrejeva).

Vukičevičs vairs nav starp Latvijas virslīgas klubu treneriem, toties Aleksandrs Starkovs pēc astoņu gadu pārtraukuma atkal ir virslīgā galvenā trenera amatā. Grūti pateikt, kas bija lielāks pārsteigums - Starkova kļūšana par FK "Liepāja" galveno treneri vai Vukičeviča pēkšņā atkāpšanās no FK "Ventspils" galvenā trenera amata. Kad kļuva zināms, ka liepājnieku jaunais galvenais treneris būs no Latvijas, tad vismaz man Starkova vārds pat prātā neienāca. Tad jau drīzāk nodomāju, ka varbūt liepājnieki mēģinās dabūt atpakaļ Tamazu Pertiju vai Viktoru Dobrecovu. Jebkurā gadījumā tas ir negaidīts un interesants solis. Pirmajā mačā Starkova vadībā pret līderi RFS liepājniekiem izdevās nospēlēt 0:0, turklāt liepājnieki varēja arī uzvarēt (varēja arī zaudēt...) un šajā spēlē, protams, vēl bija pāragri mēģināt saskatīt kaut ko no jaunā trenera "rokraksta".

Lai ko pēdējā laikā runāja un rakstīja par Starkovu izlases kontekstā, viņš tomēr ir autoritāte Latvijas futbolā un kā treneris viņš sevi vairākkārt ir apliecinājis gan klubā ("Skonto FC"), gan izlasē. Liepājnieki spēlē labi, spēlē skatāmi, taču kaut kas allaž pietrūkst, lai uzvarētu vai kaut nezaudētu. Varbūt tieši Starkovam ar viņa palīgu un ilggadēju bijušo cīņubiedru vēl kopš "Daugavas" meistarkomandas laika Juriju Ševļakovu izdosies ieviest komandas mehānismā tās iztrūkstošās detaļas, kuru pietrūkst ražīgākai punktu krāšanai? Laiks rādīs.

Tieši krasi atšķirīgie pavērsieni abu minēto treneru karjerās arī bija aizvadītās spēļu kārtas galvenie notikumi. Vēl var piebilst, ka acīmredzot par arvien lielāku spēku kļūst FK "Jelgava", kas atņēma punktus čempionam "Riga FC" (1:1), arvien vairāk "norūdās" Jūrmalas komandas ārzemju jaunekļi, bet par Daugavpils komandas uzvarām - drīz vairs nebrīnīsimies (šoreiz 1:0 viesos pār "Metta")? Arī to rādīs laiks. Starp citu, jau nākamajā spēļu kārtā un jau rīt abi sezonas lielākie pārsteigumi spēlēs savā starpā - BFC "Daugavpils" uzņems Valmieras komandu. Pertija atgriezīsies pilsētā, kurā sāka savu trenera karjeru, daugavpilieši varēs pierādīt, ka spēle Valmierā viņiem bijusi līdz šim sliktākā šajā sezonā...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu