ASV kritizē Krievijas un Ķīnas aktivitātes Arktikā (3)

TVNET/LETA/YLE
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo kritizējis Krievijas un Ķīnas aktivitātes Arktikā, vienlaikus mudinot abas šīs valstis reģionā "spēlēt pēc noteikumiem".

Kaut arī "Arktika ir mežonīgs apvidus, tas nenozīmē, ka tai būtu jākļūst par vietu bez likumiem", norādīja valsts sekretārs.

Uzrunā pirms otrdien Rovaniemi, Somijā, gaidāmās Arktikas Padomes ministru tikšanās Pompeo neko neminēja par ASV līdzdalību starptautiskajos centienos mazināt klimata izmaiņas strauji sasilstošajā polārajā reģionā.

Runājot neilgi pirms sarunām ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, Pompeo norādīja, ka ASV ir īpaši satrauktas par Krievijas militārajām aktivitātēm Arktikā.

"Krievija jau ir atstājusi nospiedumus sniegā armijas zābaku formā," sacīja Pompeo, Krievijas izturēšanos pret ārzemju kuģiem Arktikas ūdeņos dēvējot par agresīvu un provokatīvu.

Atgādinot par Ukrainas Krimas pussalas aneksiju 2014.gadā, Pompeo sacīja, ka īpaša uzmanība, kas tiek veltīta Krievijas militārās nostiprināšanās pasākumiem, ir pamatota, "jo mēs zinām, ka Krievijas teritoriālās ambīcijas var kļūt vardarbīgas", sacīja Pompeo.

"Šeit, Arktikas reģionā, ir labi kaimiņi, un mēs būsim priecīgi, ja Krievija kļūs par vienu no tiem," ASV valsts sekretārs sacīja Somijas raidorganizācijai "Yle".

Pompeo arī kritizēja Ķīnu, kas kopš 2013.gada Arktikas Padomē ir oficiāla novērotāja.

Pompeo atgādināja par Pentagona brīdinājumu, ka Ķīna varētu izmantot civilās pētniecības aktivitātes Arktikā kā ieganstu, lai reģionā pastiprinātu militāro klātbūtni.

Kaut arī Ķīnas investīcijas Arktikā vērtējamas pozitīvi, tām vajadzētu "atspoguļot ekonomiskās intereses, nevis nacionālās drošības ambīcijas", skaidroja ASV valsts sekretārs.

Viņš arī izcēla ekonomisko labumu, kāds ir Arktikas dabas resursiem, norādot, ka ASV ir uzticīgas "ekoloģiski atbildīgiem" reģiona "iespēju un bagātību" izmantošanas principiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu