Latvijas modes dāmas Lietuvā kļūst par daļu no mākslas darba

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

"Skaties ar acīm, nevis rokām!" - šķiet, ka ikviens no mums ko līdzīgu bērnībā dzirdējis klases ekskursijā uz muzeju. Taču mūsdienās daudz kas ir mainījies un mēs arvien biežāk sastopamies ar mākslu, ko varam ne tikai apskatīt, bet arī aptaustīt un kļūt par daļu no tās. Pagājušonedēļ tāda iespēja radās vairākām Latvijas modes dāmām.

Starptautisku atpazīstamību ieguvušais lietuviešu mākslinieks Tadao Cern (īstajā vārdā - Tadass Čerņauskis) sadarbībā ar viedtālruņu ražotāju Huawei ceturtdien, 2.maijā, prezentēja instalāciju Step into the Art - iespaidīgu mākslas darbu no sudraba krāsas baloniem, kas pustumsā rada futūristisku iespaidu.

Par pasākuma zvaigznēm kļuva Huawei vēstneses no Latvijas - aktrise Ieva Florence un influencere Evelīna Pārkere.

"Biju ārkārtīgi saviļņota, ka varēju būt daļa no mākslas instalācijas – tajā iejusties un padarīt to dzīvu," pārdomās dalās Ieva Florence.

 "Parasti izstādēs varam objektiem pietuvoties vien no tālienes, taču šajā izstādē man bija iespēja būt ar objektu kopā, sajust to, vienoties idejā un veidot dialogu! Tas, manuprāt, izstādi no tikai skatāmas mākslas padara par dzīvu, saistošu un sajūtām pilnu mākslu."

"Sajūtas, kas mani pārņēma, ienākot mākslas instalācijas telpā, bija ļoti pacilājošas – jutos kā atrauta no realitātes, it kā man būtu iespēja ceļot kosmosā," stāsta Evelīna Pārkere. "Visvairāk pārsteidza tas, ka, esot daļai no mākslas darba, mijiedarbojoties ar instalācijas objektiem, bija iespēja izjust mākslu un pietuvoties tai pavisam citā, daudz tuvākā līmenī nekā esam to pieraduši darīt ikdienā."

Foto: publicitātes

Izstādes atklāšanu apmeklēja arī citas latviešu modes prominences - influencere un L'Officiel Baltics digitālās platformas galvenā redaktore Līga Zemture, kā arī modes māksliniece un L'Officiel Baltics modes redaktore Dace Krieviņa-Bahmane. Pasākumā viesojās arī modes aprindu pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas.

Mākslinieks Tadao Cern jau guvis vispasaules atpazīstamību, pateicoties savām balonu instalācijām. "Black Balloons" mākslinieciskās interpretācijas ir bijušas izstādītas tādās valstīs kā Vācija, Itālija, Japāna, ASV un daudzās citās, taču ne dzimtajā Lietuvā. Instalācija Step into the Art to mainīja, ļaujot ar Tadao Cern mākslu iepazīties arī paša tautiešiem.

Foto: publicitātes

"Atrodoties tik tuvu baloniem un tiem kustoties, apmeklētāji spēj izdzīvot mākslas instalāciju. Instalācija šķiet dzīva un tas padara dialogu starp apmeklētāju un mākslas darbu reālu un iespējamu," savu ideju skaidro mākslinieks. "Efektu pastiprina dabas skaņas, ko var dzirdēt fonā, kā arī gaismas un tumsas spēle, ko rada LED lampas, kas atspoguļojas uz balonu virsmas."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu