Igaunijas koalīcija nespēj vienoties par Krievijas robežlīguma iesniegšanu parlamentā

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Urmass Reinsalu
Urmass Reinsalu Foto: Edijs Pālens/LETA

Trīs partiju veidotā Igaunijas valdības koalīcija nav vienojusies par Igaunijas un Krievijas robežlīguma iesniegšanu parlamentā, intervijā Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacījis ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Parlamenta deputāts Rūbens Kāleps no Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) sarunā ar ERR iepriekš norādīja, ka Centra partijas, EKRE un partijas "Tēvzeme" koalīcijas sarunās panākta vienošanās, ka Igaunijas un Krievijas robežlīgums netiks iesniegts ratifikācijai valsts parlamentā.

Reinsalu apstiprināja, ka koalīcijas līgumā tiešām nav pieminēts robežlīgums. Viņš sacīja, ka nepieciešamības gadījumā jautājums tiks izskatīts un valdībā iesniegti priekšlikumi.

"Valdības koalīcija nav vienojusies par robežlīguma iesniegšanu parlamentā. Es noteikti analizēšu šo jautājumu un nepieciešamības gadījumā vērsīšos ar ierosinājumiem valdībā, kad tā būs izdarījusi iespējamos secinājumus par to, kā nākotnē risināt šo jautājumu," teica ministrs, kas pārstāv partiju "Tēvzeme".

"Tomēr mēs neesam vienojušies par šo jautājumu. Un, kā jau teicu, Krievija pēdējā laikā, pēdējā gada laikā robežlīguma problēmu ir sasaistījusi arī ar vairākiem citiem politiskiem jautājumiem," piebilda Igaunijas ārlietu ministrs.

Igaunijas un Krievijas sauszemes un jūras robežlīgumus 2005.gada 18.maijā Maskavā parakstīja toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Igaunijas Rīgikogu šos dokumentus ratificēja jau tā paša gada 20.jūnijā, bet pievienoja tiem preambulu, kurā bija norādīts, ka 1920.gada Tartu Miera līgumā noteikto robežu daļēja grozīšana neietekmē citus jautājumus, kas regulēti šajā līgumā.

Drīz pēc tam Krievija paziņoja, ka atsauc savu parakstu uz robežlīgumiem, apgalvojot, ka Igaunijas parlamenta pievienotā preambula ļauj Tallinai izvirzīt pret Maskavu teritoriālas pretenzijas.

Konsultācijas par robežlīgumu Igaunija un Krievija atsāka 2012.gada oktobrī. 2013.gada maijā tās noslēdzās ar vienošanos līguma tekstu papildināt ar diviem būtiskiem teikumiem.

Pirmajā teikumā puses apstiprina, ka līgums regulē tikai ar valsts robežu saistītos jautājumus. Otrs teikums apstiprina, ka nevienai no pusēm attiecībā pret otru nav teritoriālu pretenziju. Pārējais līguma teksts ir tieši tāds pats kā 2005.gada versijā.

2014.gada 18.februārī Paets un Lavrovs Maskavā parakstīja robežlīgumus vēlreiz.

Robežlīgums paredz, ka Igaunija un Krievija apmaina 128,6 hektārus zemes un 11,4 kvadrātkilometrus Peipusa ezera ar vienādiem nosacījumiem. Igaunija iegūst Krievijai piederošu zemi Igaunijas dienvidaustrumos, kur atrodas igauņu ciems un daļa vietējā ceļa, bet apmaiņā atdod Krievijai 68,9 hektārus meža un 33,9 hektārus purva zemes.

Igaunijas parlaments rezolūciju par robežlīgumu ratifikāciju pirmajā lasījuma beidza skatīt 2016.gada novembrī. Rezolūcijas izskatīšana tika atlikta, gaidot atbilstošus Krievijas parlamenta soļus.

Krievijas parlamenta apakšpalātas - Valsts domes - sasaukums, kas darbu sāka 2016.gada novembrī nav izskatījis jautājumu par robežlīguma ar Krieviju ratifikāciju.

2018.gada janvārī preses konferencē Maskavā Lavrovs paziņoja, ka Krievija neuzskata par iespējamu ratificēt robežlīgumu ar Igauniju, kamēr Igaunija neizbeigs savu "rusofobisko darbību".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu