ASV apsūdz Ķīnu koncentrācijas nometņu uzturēšanā (1)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV aizsardzības sekretāra palīgs Randals Šraivers piektdien apsūdzēja Ķīnu "koncentrācijas nometņu" uzturēšanā, kurā varētu būt ieslodzīti līdz pat trim miljoniem musulmaņu minoritātes uiguru pārstāvji, vēsta raidorganizācija CNN. Ķīna viņa izteikumus noraidījusi.

"Komunistiskā partija ar drošības spēku palīdzību masveida ieslodzījusi Ķīnas musulmaņus koncentrācijas nometnēs," sacīja Šraivers.

Ar koncentrācijas nometnēm parasti saprot nacistiskās Vācijas nāves nometnes, kurās tika nogalināti miljoniem cilvēku.

Ķīnas valdība pēdējo gadu laikā aizturējusi daudzus uigurus un ievietojusi viņus "pāraudzināšanas nometnēs". Bijušie ieslodzītie medijiem stāstījuši, ka nometnēs valda cietumam līdzīgi apstākļi un viņiem tajās nācies klausīties uz Ķīnas Komunistiskās partijas propagandu, atsakoties no savām tradīcijām. Viens intervētais to raksturoja kā "kultūras genocīdu", norāda CNN.

Pirmdien Ķīnas Ārlietu ministrijas runasvīrs sacīja, ka runas par koncentrācijas nometnēm Siņdzjanas provincē esot "vienkārši nepatiesas" un ka nometņu mērķis esot "cīņa ar terorismu".

Tomēr Ķīnā izveidotās nometnes izpelnījušās nosodījumu daudzviet pasaulē. Pat Ķīnas diplomātiskais partneris Turcija februārī nodēvēja nometnes par "lielu kaunu".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu