"Dzimuši hokejam". No pirmajiem soļiem uz ledus līdz virsotnēm

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: No Sandija Semjonova personīgā arhīva

Žurnālists Sandijs Semjonovs radījis dokumentālo filmu "Dzimuši hokejam", kura pirmizrādi piedzīvos 8. maijā, "Apollo Kino" iepirkšanās un izklaides centrā "Akropole". Filma stāsta par to kā izaudzināt hokejistu no pirmajiem soļiem uz ledus līdz pašām virsotnēm. Ko tas prasa...

"Nav vienas receptes vai formulas kā izaudzināt hokejistu. Mēs skatījāmies dažādas pieredzes pasaulē. Mani novērojumi rāda, ka visi mūsu vadošie spēlētāji, kuri spēlē NHL, viņi 14, 15 gadu vecumā aizbraukuši prom no Latvijas. Tas nozīmē, ka junioru līmenī mums rodas milzīgas problēmas," pastāstīja Semjonovs. "Braucām uz Somiju, Šveici, Kanādu un skatījāmies, kāda ir jauniešu hokeja sistēmas atšķirība ar Latviju un ko mēs varam aizgūt."

Semjonovs filmu uzņēmis divu gadu laikā. Tā ir nedaudz vairāk nekā stundu gara. 

Bijušā Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidenta Kirova Lipmana laikā Latvijas hokejā nebija izveidotas sistēmas. Katrs treneris strādāja pēc savas izpratnes, kamēr Somijā un Šveicē ir vienota shēma. 

"Šveicē, arī Somijā ir stingi noteikumi, kas katrā gadā hokejistam jāapgūst, jāmāca - kad sākas slidošana, kad tiek apgūtas taktiskās nianses, fiziskie treniņi un tā tālāk," norādīja Semjonovs. "Mūsu gadījumā 14, 15 un 16 gadu vecumā puikas vairs netiek uz priekšu, jo attīstība bijusi sasteigta. Kādam apnīk hokejs, cits tīri fizioloģiski neiztur..." 

Piemēram, Somijas jaunie hokejisti, sekojot savai hokeja sistēmai, pēdējos piecos U-20 pasaules čempionātos trīsreiz izcīnījuši zelta godalgas. Tas nozīmē, ka viņu sistēma strādā. Turklāt Somijā par jauno hokejistu gadā izmaksas sasniedz vien 80 eiro, kamēr Latvijā viena mēneša ledus īre maksā dārgāk. 

"Mums ir jāizveido sistēma, kas galā rada produktu," teica Semjonovs. "Ilgu laiku no Latvijas hokejistiem NHL spēlēja tikai Zemgus Girgensons. Labi, tagad ir arī Teodros Bļugers un Rūdolfs Balcers. Bet no tādiem vadošajiem spēlētājiem, kuri izauguši tepat Latvijā, ir viens pats Miks Indrašis. Ir arī vēl daži, kas var taisīt rezultātu, spēli. Šī ir ideja, kas mani uzjundīja veidot filmu. Skatījāmies dažādas pieredzes."

Viņš viesojies pie Girgensona, Bļugera, Elvja Merzļikina un citiem šā brīža Latvijas labākajiem hokejistiem. Tāpat runājis ar treneriem Rodrigo Laviņu, Edgaru Lūsiņu, kuru atvases sākušas hokeja gaitas. 

"Gribēju paskatīties, ko mēs varam aizgūt no Šveices un Somijas hokeja sistēmām. Protams, daudz ko nosaka nauda," sacīja Semjonovs. "Ja vēlas, lai valstī attīstītos hokeja tradīcijas, tad valsts, pašvaldības to atbalsta. Šveicē iesaistās bērnu vecāki. Viņi rīko dažādas akcijas, vāc ziedojumus, lai bērni varētu spēlēt un paņemt labākus trenerus. Somijā hokeja federācija klubus nodrošina ar slidošanas treneriem. Visa pamatā ir slidošana un to atzīst visā pasaulē. Ja neiemāca kārtīgi slidot, tad hokejā nav ko darīt."

Pašreizējā LHF vadība, atšķirībā no laika, kad organizāciju vadīja Lipmans, lielu uzmanību pievērš treneru izglītošanai. 

Foto: Publicitātes foto

Filmā Semjonovs parādījis arī bērnu vecāku lomu hokejista izaugsmē. No bērna pirmajiem soļiem uz ledus laukuma līdz virsotnēm.

"Filmā runājam, vai vispār ir kāds pareizais ceļš kā izaudzināt hokejistu. Kā jau minēju - tāda viena formula nav. Tad jau visi būtu gudri," uzsvēra Semjonovs. "Es šo filmu saucu par informatīvi dokumentālu."

Filma būs iedvemojošs stāsts par hokeju. Par to kādēļ mīlam to un to kāpēc hokejs ir mūsu sirdīs!

Pasaules hokeja čempionāta laikā filmu demonstrēs "Apollo Kino", bet TV pirmizrādi tā piedzīvos 360TV 26. maijā plkst. 19:30. Tieši pirms pasaules čempionāta finālmača. 

"Dzimuši hokejam". Dokumentāla filma.

Garums: 70 minūtes.

Filmu studija: SKUBA films.

Autors: Sandijs Semjonovs.

Kamera: Krists Spruksts.

Montāžas režija: Jānis Orbidāns. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu