LDz padome izvērtēs Linkaita sniegto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzelzceļa sliedes. Ilustratīvs attēls.
Dzelzceļa sliedes. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

VAS "Latvijas dzelzceļš" padome izvērtēs satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) sniegto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumā, norādīja padomes priekšsēdētājs Jānis Lange.

"Atbilstoši likumam, kapitālsabiedrības akcionāram (Satiksmes ministrijai) ir tiesības izteikt neuzticēšanos valdei vai valdes locekļiem. Šobrīd LDz padome šādu akcionāra lēmumu nav saņēmusi," pauda Lange, norādot, ka padome ir saņēmusi ministra informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem uzņēmumā, un tā tiks rūpīgi izvērtēta.

"Cik man zināms, tā [informācija] ir nodota arī tiesībsargājošajām iestādēm," piebilda Lange.

LDz padomes priekšsēdētājs teica, ka satiksmes ministra sniegtā informācija ir saistīta ar vairākām LDz darbības jomām, tai skaitā tie ir mārketinga un reklāmas izdevumi.

"Par šo padome jau ir uzsākusi auditu, mēs noteikti veiksim arī informācijas pārbaudi saistībā ar atalgojuma sistēmu uzņēmumā. Padome rūpīgi izskatīs arī pārējo saņemto informāciju. Tuvāko nedēļu laikā padome lems par turpmākajām darbībām," norādīja Lange.

LDz padomē strādā arī Aigars Laizāns un Andris Maldups.

Jau ziņots, ka Linkaits izteicis neuzticību LDz valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un diviem valdes locekļiem - Aivaram Strakšas un Ainim Stūrmanim, un rosinās uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata, otrdien žurnālistiem pastāstīja ministrs.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan LDz, gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, attiecīgo informāciju nododot izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Linkaits pauda, ka pašreiz negrib izpaust konkrētāku informāciju par iespējamo korupciju, bet apstiprināja, ka tas ir saistīts ar pašreiz un nesenā pagātnē notikušiem darījumiem. Savukārt par mārketinga un reklāmas līgumiem esot aizdomas, ka ne visi ir noslēgti attiecīgajam mērķim, jo liels reklāmu īpatsvars esot koncentrēts uz divām pilsētām - Ventspili un Dobeli. Linkaits arī uzsvēra, ka nav iemesla domāt, ka šajās pilsētās būtu lielāka LDz reklāmu mērķauditorija.

Savukārt Bērziņš paziņojis, ka LDz valde ir strādājusi kā atbildīgs saimnieks, uzņēmumā viss ir kārtībā un pārmetumi ir nepamatoti. Bērziņš piebilda, ka nesen notika LDz padomes sēde, kurā tiks skatīti uzņēmuma finanšu rezultāti, tos atzīstot par ļoti labiem.

Jautāts par iespējamām koruptīvām darbībām uzņēmumā, Bērziņš norādīja, ka par to viņam nekas nav zināms. "To izmeklē KNAB un LDz pieprasījumu par krimināllietām nav," viņš sacīja, uzsverot, ka jebkuram ir tiesības ziņot par aizdomām par korupciju, turklāt uzņēmumā pirms gada ir izveidota pretkrāpnieciskā nodaļa tieši šādu jautājumu risināšanai.

Bērziņš uzsvēra, ka pats uzņēmums ir iniciējis arī divus auditus - vienu uzņēmuma iekšienē, kas jau ir noslēdzies un parādīja, ka visa darbība atbilst normatīviem, un otrs - ārējais audits, kas pašreiz notiek.

"Latvijas dzelzceļš" ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitassabiedrības - "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDZ Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums "LDZ infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDZ ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDZ apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums "LDZ loģistika".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu