Kurš būs Levita konkurents? (44)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Egils Levits
Egils Levits Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Pašlaik neiezīmējas kādu opozīcijas partiju vai deputātu virzīts alternatīvs kandidāts Valsts prezidenta amatam, reizē partijas "KPV LV" atsevišķi opozicionāri vēl varētu apspriest iespējamo rīcību šajā jautājumā.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs sacīja, ka, viņaprāt, "Saskaņai" nebūtu jāizvirza savs kandidāts prezidenta amatam, lai šis vēlēšanu "farss būtu labāk redzams".

Viņš norādīja uz to, ka koalīcija ir sen vienojusies par kandidātu. "Baidos, ka nav jēgas tajā dienā iet uz Saeimu un spaidīt pogas," piebilda Urbanovičs. Viņaprāt, lēmumā par prezidenta kandidatūrām varētu būt piedalījušās arī kādas "Saeimā neievēlētas personas". Sīkāk Urbanovičs gan nenorādīja, kurus tieši cilvēkus ar šo domā.

Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka "Saskaņa" vēl diskutēs par šiem jautājumiem un tad arī lems, vai virzīt kādu kandidātu.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) savu rīcību Valsts prezidenta vēlēšanās plānojusi apspriest valdes sēdē tuvākajās dienās, aģentūra LETA noskaidroja politiskajā spēkā. Neoficiāli izskanējis, ka viens no variantiem, ko politiskais spēks varētu apspriest, būtu savas kandidatūras nevirzīšana uz Valsts prezidenta vēlēšanu pirmo kārtu. Nav gan zināms, vai šāda iespējamā ideja gūtu atbalstu ZZS valdē.

Saeimas opozīcijas deputātam Didzim Šmitam (KPV LV) ir vēlme virzīt alternatīvu kandidātu Valsts prezidentam amatam, tomēr ar atsevišķiem kolēģiem vēl turpināsies diskusijas, kā tieši rīkoties. Politiķis aģentūrai LETA norādīja, ka prezidenta vēlēšanās būtu jāizvērtē dažādu kandidātu redzējums, lai šādā debatē par tautsaimniecības attīstību un iedzīvotāju labklājības līmeņa paaugstināšanu tiktu spriests ne mazāk kā par Satversmes preambulas jautājumiem.

TV3 ziņas vēstī, ka neoficiāla informācija apliecina, ka no "KPV LV" puses Valsts prezidenta amatam varētu tikt virzīts vokālais pedagogs Edgars Kramiņš. Partijas pārstāvis Aldis Gobzems šo informāciju ne apliecina, ne noliedz; tikmēr Kramiņš norādījis, ka, ja kāds politiskais spēks virzītu viņu uz šo augsto amatu, viņš piekristu.

"Neatkarīgi no tā, kurš deputāts vai frakcija mani virzītu, es piekristu šim izaicinājumam," TV3 ziņām pauda Kramiņš. 

Kā ziņots, koalīcijas vairākums vienojies Valsts prezidenta amatam atbalstīt Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru.

Saskaņā ar likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 60 dienas un ne vēlāk kā 55 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām. Kandidātus prezidenta amatam varēs sākt pieteikt no 9.maija.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.

Latvijas prezidenta vēlēšanas notiks 2019. gada 29. maijā.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu