Raidījums atklāj jaunu informāciju par Jaunzēlandes terorista viesošanos Latvijā (13)

TVNET/TV3 ziņas
CopyLinkedIn Draugiem X
Terorists Brentons Tarants
Terorists Brentons Tarants Foto: AFP / Scanpix

Terorists Brentons Tarants, kurš 5. martā Jaunzēlandē Kraistčērčas pilsētā, sarīkojot apšaudi divās mošejās, nogalināja 51 cilvēku, pērn viesojies Latvijā. Saskaņā ar TV3 ziņu rīcībā esošo informāciju, uzbrucējs pastiprināti interesējies par Latvijas militāro vēsturi. 

Informāciju par Taranta darbībām Latvijā apkopo Valsts Drošības dienests.

“Primārā informācija varētu būt tā, ka viņš [Tarants] bija pastiprināti interesējies par militāro vēsturi; Latvija ir gana laba vieta militārās vēstures interesentiem, ņemot vērā mūsu vēsturisko mantojumu,” norāda Valsts Drošības dienesta priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus.

Izmeklēšanā spēkus apvieno vairākas valstis – tiek pētīts, kādā veidā terorists ceļoja pa Eiropu un kādas darbības viņš te veicis. “Mums ir saraksts, kur šis te cilvēks bija apmeties Latvijas teritorijā, mēs šo informāciju pārbaudām un dalīsimies ar partneru dienestiem, lai mēs iegūtu pilnu informāciju par to,” norāda Cinkus.

Viena no pilsētām, ko  Brentons Tarants apmeklējis, ir Saldus, tur viņš nakšņojis vietējā viesnīcā. “Es pats nebiju tajā laikā Latvijā, bet Saldū, arī mūsu viesnīcā  ir bijuši Valsts drošības dienesta darbinieki, apkopojuši informāciju, iztaujājuši darbiniekus. Tas arī ir viss, kas man ir zināms par šo lietu,” saka viesnīcas “Demians” īpašnieks Aldis Vanadziņš.

Tarants šobrīd atrodas maksimālās drošības cietumā Jaunzēlandē. Tiesnesis lūdzis uzbrucējam veikt psihiskās veselības pārbaudi. Nākamā tiesas sēde plānota nākammēnes.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu