Jaunzēlandē 2020.gadā notiks referendums par marihuānas legalizāciju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunzēlande
Jaunzēlande Foto: AFP/SCANPIX

Jaunzēlandē 2020.gadā reizē ar parlamenta vēlēšanām notiks referendums par marihuānas legalizāciju, otrdien paziņojis tieslietu ministrs Endrū Litls.

Referendumā vēlētājiem būs jāizlemj atbalstīt vai neatbalstīt likumprojektu, kas atļautu marihuānas lietošanu rekreācijas mērķiem no 20 gadu vecuma.

Likumprojekts regulētu marihuānas tirdzniecību, ierobežotu marihuānas kaņepju audzēšanu mājas apstākļos, aizliegtu reklamēt marihuānas produktus, kā arī paredzētu citus noteikumus un ierobežojumus.

Pagājušajā gadā Jaunzēlande pieņēma likumu, kas legalizēja marihuānas lietošanu medicīniskiem mērķiem.

Litls norādīja, ka valdības pieejā šim jautājumam galvenā uzmanība pievērsta cilvēku veselībai, lai iespējami samazinātu kaitējumu un atņemtu kontroli pār šo nozari noziedzniekiem.

Ministrs pavēstīja, ka referenduma rezultāts būs saistošs, bet likuma ieviešana jau būs nākamās valdības ziņā.

"Mēs ceram un sagadām, ka arī Nacionālā partija apņemsies respektēt vēlētāju lēmumu," sacīja Litls.

Referendums par marihuānas lietošanu rekreācijas mērķiem 2020.gadā vai agrāk bija daļa no vienošanās starp Zaļo partiju un leiboristiem.

"Mēs jau no sākta gala esam skaidri pateikuši, ka referendumam jābalstās uz tiesisku regulējumu, ko cilvēki var redzēt, saprast un par ko spēj pieņemt informētus lēmumus," norādīja Zaļo partijas pārstāve Hloja Svarbrika.

Skaidrais regulējums, kas izklāstīts likumprojektā, ļaus izvairīties "no iespējamas breksita situācijas, jo cilvēki zinās, ko tieši nākotnē sagaidīt, un kā šīs izmaiņas tiks īstenotas," norādīja Svarbrika.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu