Pensionārs atdevis pirms 60 gadiem no Stounhendžas paņemtu akmeni (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Stounhendžā atgriezts atkmens fragments, kas no tās tika paņemts pirms 60 gadiem. Metru garā aizvēsturiskā akmens serde tika savākta arheoloģisko izrakumu laikā 1958. gadā.

Neviens nezināja, kur šis akmens paraugs atrodas, līdz brīdim, kad 89 gadus vecais arheologs Roberts Filips, kurš bija iesaistīts 1958. gada izrakumos, nolēma akmens serdi atdot atpakaļ Stounhendžai.

Stounhendžas uzraudzības pārstāvji cer, ka šis paraugs palīdzēs noskaidrot, no kurienes šie akmeņi ir atvesti.

1958. gadā arheologi pacēla trīs sagāzušos akmeņu kopumu, pieņemot, ka divi no tiem iepriekš stāvēja vertikāli, bet trešais horizontāli uz tiem.

Darbu laikā vienā no vertikālajiem akmeņiem tika atrasta plaisa. Lai to sastiprinātu, akmenī tika izņemti cilindriski gabali, bet to vietā ievietoti metāla stieņi.

Labojumu vietas tika nomaskētas ar mazākiem akmens gabaliem, kas tika atrasti izrakumu laikā.

Pensionētais arheologs Filips, kurš pašlaik dzīvo Floridā, 60 gadus pie sevis glabāja šo Stounhendžas fragmentu – sākumā plastikāta tūbiņā, bet vēlāk – pie savas istabas sienas.

Filips 20. gadsimta 50. gados bija iesaistīts firmā, kas nodarbojas ar dimantu griešanu, bet vēlāk tika piesaistīts gigantisko Stounhendžas akmeņu stiprināšanā. Pirms nostiprināt tos ar metāla stieņiem, viņš ar kolēģiem izurba caurumus trīs akmeņos. Procesa laikā strādnieki ekstrahēja trīs metru garas metāla serdes, no kurām vienu Filips paņēma sev par piemiņu.

Tomēr īsi pirms savas 90 gadu jubilejas nolēma to atdot Stounhendžai.

Arheologi cer, ka fragmenta ķīmiskā sastāva analīze sniegs jaunu informāciju par to, no kurienes šie antīkie megalīti ir atvesti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu