"PwC": Pērn Baltijā noslēgti 74 uzņēmumu iegādes darījumi trīs miljardu eiro vērtībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Aizvadītajā gadā Baltijā tika noslēgti 74 uzņēmumu iegādes darījumi ar investoriem, kas ir labākais rezultāts pēdējo piecu gadu laikā, un to vērtība bija gandrīz trīs miljardi eiro, trešdien žurnālistiem pastāstīja auditorkompānijas "PricewaterhouseCooper" ("PwC") partneris Centrālās un Austrumeiropas reģionā un Igaunijā Tēts Tenders.

2017.gadā Baltijā notika 51 darījums ar investoriem par apmēram diviem miljardiem eiro.

Pēc viņa paustā, pērn divi lielākie darījumi ar investoriem notika Igaunijā - viens miljards eiro tika investēts "Luminor Group", bet 493 miljoni eiro tika investēti Igaunijas uzņēmumā "Nelja Energia". Latvijā lielākais darījums bija par 324 miljoniem eiro, kas tika investēti Zviedrijas uzņēmuma "Bergvik Skog" meitasuzņēmumos "Sodra Latvia" un "Ruda", bet Lietuvā lielākais darījums bija par 22 miljoniem eiro, kas tika investēti Lietuvas uzņēmumos "Vejo gausis" un "Vejo vatas".

Tenders norādīja, ka pēc tik laba rezultāta ir gaidāms pieauguma pārtraukums, jo Baltija investoru acīs nav galvenais fokuss. "Lai noslēgtu labu darījumu, Baltijas uzņēmējiem ir ļoti smagi jāstrādā, nodrošinot kvalitāti gan darbībā, gan informācijas nodrošināšanā. Tikai tā Baltija var pārliecināt investoru ieguldīt uzņēmējdarbības attīstībā," teica Tenders.

Viņš piebilda, ka galvenokārt Baltijas izaicinājums ir mērķa un sasniegšanas stratēģijas izklāstīšana investoriem. "Baltijā mēs nemākam nodrošināt pilnvērtīgu informāciju par darījuma mērķiem, kas investoru interesē visvairāk. Mums trūkst atbalsta konsultācijas, kas palīdzētu darījumu novest līdz noslēgšanas brīdim. Visbiežāk Baltijā darījumi nenonāk līdz noslēgšanas brīdim - tie tiek atcelti vai pārcelti uz citu termiņu," skaidroja Tenders.

Tenders uzsvēra, ka investori vērtēs arī uzņēmuma procesa izpratni, menedžmenta kvalitāti, kā arī ieņēmumus, EBITDA jeb peļņu pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas, kā arī aizņēmuma apjomu un nākotnes mērķus uzņēmuma darbībā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā "PwC" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2017.gada 1.jūlija līdz 2018.gada 30.jūnijam, strādāja ar 7,554 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet kompānijas peļņa saruka par 3,8% un bija 443 660 eiro.

Kompānija reģistrēta 1993.gada augustā, un tās pamatkapitāls ir 943 364 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ungārijā reģistrētais uzņēmums "PricewaterhouseCoopers Konyvvizsgalo Kft".

"PwC" nodrošina revīzijas un konsultatīvo pakalpojumus dažādu nozaru kompānijām, kā arī valsts un pašvaldību institūcijām. Kompānijas pamatdarbība ir finanšu pārskatu revīzija, grāmatvedības un nodokļu pakalpojumi, konsultācijas biznesa procesu optimizācijas jautājumos, informācijas tehnoloģiju (IT) izmantošanā un citos ar uzņēmumu attīstību un vadību saistītos jautājumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu