Izraēla sola nepieļaut Irānas kodolbruņošanos (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien solījis nepieļaut kodolieročiem bruņotu Irānu. "Šorīt, ceļā uz šejieni, es dzirdēju, ka Irāna grasās turpināt savu kodolprogrammu. (..) Mēs nepieļausim, ka Irāna iegūst kodolieroci," sacīja Netanjahu, apmeklējot ceremoniju militāros uzbrukumos bojāgājušo Izraēlas karavīru piemiņai.

Irāna šodien paziņoja, ka nolēmusi daļēji atteikties no saistībām, kuras tā uzņēmusies saskaņā ar 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos.

Līdz ar Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju kodolvienošanos ar Irānu 2015.gadā noslēdza arī ASV, taču pērn Vašingtona no šīs vienošanās izstājās.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs uzsvēra, ka kodolvienošanās ļauj Irānai atteikties no dažām vai visām savām saistībām, ja ASV vai citas puses neievēro kodolvienošanos, tostarp atjaunojot sankcijas. Ministrs arī uzsvēra, ka Irāna nedomā pavisam izstāties no vienošanās.

Netanjahu bijis viens no skaļākajiem šīs vienošanās kritiķiem un atbalstīja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no šī līguma un atjaunot sankcijas pret Irānu.

Tiek uzskatīts, ka Izraēlai ir kodolieroči, bet Izraēla to oficiāli nedz noliedz, nedz atzīst. Katrā ziņā tā tiek uzskatīta par vadošo militāro spēku tuvajos Austrumos.

Irāna neatzīst Izraēlu un ir atklāta tās pretiniece. Teherāna atbalsta palestīniešus un citus grupējumus, kas cīnās pret Izraēlu, tostarp Libānas šiītu grupējumu "Hezbollah".

Izraēla ir atzinusi, ka veikusi simtiem gaisa uzlidojumu un raķešu triecienu Irānas un "Hezbollah" spēkiem Sīrijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu