Latvijas pilsoni soda par Krievijas militāro preču tirdzniecību (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 8.maijā sodījusi rīdzinieku Pāvelu Gubski ar naudas sodu par nelikumīgu militāro preču tirdzniecību, vēsta "Latvijas Avīze".

Prokurors Ando Skalbe apsūdzību bija uzrādījis pēc Krimināllikuma 84.panta - par starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteikto sankciju pārkāpšanu. Apsūdzības vērtējumā, Gubskis ignorējis Eiropas Savienības (ES) Padomes 2014.gada lēmumu, kas ES valstu piederīgajiem aizliedz importēt, pirkt vai transportēt no Krievijas ieročus, munīciju, rezerves daļas un ar tiem saistītos visu citu veidu materiālus. Krievija šo lēmumu izpelnījās par savām militārajām darbībām Ukrainā.

Gubskis tika apsūdzēts par diviem noziedzīgiem nodarījumiem. Vispirms viņš 2015.gada 10.septembrī Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā kā sava uzņēmuma SIA "ABN Inter" pārstāvis noslēdzis līgumu ar Vjetnamas aizsardzības ministrijas uzņēmumu "Gaet Corporation" par militāro radaru un augstuma mērītāju piegādi. Pēc tam viņš koordinēja šo preču piegādi ar četriem avioreisiem, kas notika 2016.gadā no Budapeštas un Maskavas.

Par precēm, kuras viņš nopirka no uzņēmuma "Informa Technics L.P.", Gubskis samaksājis 2 313 758 ASV dolārus, bet no vjetnamiešu uzņēmuma par piegādāto saņēmis 2 401 320,06 dolārus, tādējādi gūstot 87 561,06 dolāru peļņu, apsūdzībā norādīja prokurors.

Savukārt 2015.gada 10.novembrī Gubskis noslēdzis līgumu ar uzņēmumu "Awec Inc." par Krievijā ražotu izpletņu un to sistēmu pirkšanu par 821 900 dolāriem. Arī šīs preces ar avioreisiem aizceļoja uz Vjetnamu, kuras uzņēmums "Tecapro" uzņēmējam samaksājis 850 044 dolārus, tādējādi viņam nopelnot 28 144 dolārus.

Apsūdzētais savu vainu atzina. Tiesā apsūdzētais gan atzīmēja, ka likumu neesot pārkāpis ar nodomu, darījumi bijuši publiski, ienākumi deklarēti, par tiem nomaksāti nodokļi. Iespējams, par darījumiem attiecīgām iestādēm ziņojušas bankas.

Prokurors uzskatīja, ka Dubskis būtu sodāms ar sešām minimālajām algām - 2580 eiro, bet uzņēmumam SIA "ABN Inter" tika rosināts piemērot naudas - 24 640 eiro - konfiskāciju. Tiesa piemēroja apsūdzības prasīto sodu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu