Pompeo "steidzamu jautājumu" dēļ atceļ vizīti Grenlandē (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien atcēlis vizīti Grenlandē, jo viņam jāpievēršas steidzamiem jautājumiem Vašingtonā, pavēstīja ASV un Grenlandes amatpersonas. Tikai pirms divām dienām Pompeo pēkšņi atcēla vizīti Vācijā un, saasinoties ASV attiecībām ar Irānu, devās uz Irāku.

Bija paredzēts, ka Pompeo apmeklēs Grenlandes galvaspilsētu Nūku, kā arī Grenlandē izvietotos Ņujorkas gaisa spēku nacionālās gvardes karavīrus, kas sniedz atbalstu klimata izpētē.

Vizīte Grenlandē atlika, jo ceturtdien "sekretāram ir jābūt Vašingtonā", paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Morgana Ortagusa.

"Mēs ceram ieplānot sekretāra vizīti citā Grenlandei, Dānijai un ASV piemērotā laikā," viņa piebilda.

Grenlande ir Dānijas autonomā teritorija, un bija iecerēts, ka Nūkā ar Pompeo tiksies arī Dānijas premjerministrs Anderss Samuelsens.

Kā paziņojumā apliecināja Grenlandes valdība, tā ir informēta, ka Pompeo "steidzamu jautājumu" dēļ jābūt Vašingtonā.

ASV paziņojušas, ka, lai stātos pretī, kā apgalvo Vašingtona, Irānas draudiem, uz reģionu tiek nosūtīta aviācijas bāzes kuģa trieciengrupa un bumbvedēji "B-52", kuru bruņojumā var būt kodolieroči.

ASV tieši pirms gada paziņoja, ka vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno Teherānai noteiktās sankcijas. Savukārt Irāna trešdien paziņoja, ka turpmāk neievēros dažus kodolvienošanās ierobežojumus, tomēr no vienošanās neizstājas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu