Slovākijā sākas 2019. gada pasaules čempionāts hokejā

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas izlases hokejisti
Latvijas izlases hokejisti Foto: Reuters/ScanPix

2019. gada pasaules čempionāts hokejā risināsies Slovākijā no 10. līdz 26. maijam. Turnīra pirmo spēli Latvijas izlase aizvadīs sestdien, savukārt piektdien sacensību ievadā notiks četri mači.

Seko līdzi jaunumiem sadaļā - Hokejs 2019 

Spēles turnīra pirmajā dienā (10. maijs):

A grupa: Somija - Kanāda (plkst. 17.15) un Slovākija - ASV (plkst. 21.15)

B grupa: Krievija - Norvēģija (plkst. 17.15) un Čehija - Zviedrija (plkst. 21.15)

Latvijas izlase pirmo spēli B apakšgrupā aizvadīs sestdien, cīnoties pret Austrijas hokejistiem. Mača sākums paredzēts plkst. 17.15 pēc Latvijas laika.

Turnīra formāts 

Pasaules čempionātā elites divīzijā piedalās 16 komandas, kas sadalītas divās apakšgrupās katrā pa astoņām izlasēm. A apakšgrupas komandas spēkosies Košicē, bet B apakšgrupas vienības sacentīsies Bratislavā.

Katras apakšgrupas četras labākās komandas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, savukārt katras apakšgrupas vājākā izlase atstās elites divīziju. Tiesa, no elites divīzijas šogad nevar izkrist Šveice, kas nākamgad rīkos pasaules čempionātu.

Maija sākumā noslēdzās pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas turnīrs, kurā Baltkrievijas un Kazahstānas hokejisti izcīnīja tiesības nākamgad spēlēt elitē. Šīs komandas aizstās 2019. gada pasaules čempionāta elites divīzijas divas vājākās izlases.

Slovākija otro reizi rīko pasaules čempionātu. Arī 2011. gadā meistarsacīkstes notika Bratislavā un Košicē. Nākamgad pasaules čempionāts risināsies Šveices pilsētās Cīrihē un Lozannā, bet 2021. gadā turnīru rīkos Rīgā un Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā.

Čempionāta favorīti - Krievija, Kanāda un Zviedrija

Bukmeikeri par turnīra galveno favorīti uzskata Krievijas izlasi, kas šogad sapulcinājusi spēcīgu sastāvu. Ierindā būs lielākās zvaigznes no Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubiem - uzrucēji Aleksandrs Ovečkins, Jevgēņijs Malkins, Ņikita Kučerovs un vārtsargs Andrejs Vasiļevskis.

Vērā ņemams fakts, ka Ovečkins šosezon bija labākais vārtu guvējs NHL regulārajā čempionātā (51 vārti), Kučerovs bija rezultatīvākais spēlētājs (128 punkti), bet Vasiļevskis bija uzvarām bagātākais ripu ķērājs (39 uzvaras).

Pirms turnīra sākuma hokeja dzimtenei Kanādai bukmeikeri prognozē otro vietu, kaut arī kanādieši piedalīsies ar lērumu spēlētāju, kuriem šis būs pirmais pasaules čempionāts. Tomēr sastāvā ir trīs hokejisti, kuri karjerā izcīnījuši zelta medaļas - Šons Kuturjē, Sems Reinhārts un Marks Stouns.

Traumas dēļ šogad pasaules čempionātā nespēlēs kanādiešu lielākā zvaigzne Konors Makdeivids, kurš Edmontonas "Oilers" rindās iepriekšējās divās sezonās bija NHL regulārā čempionāta rezultatīvākais un arī vērtīgākais spēlētājs.

Zviedrijas hokejisti pasaules čempionātā uzvarēja iepriekšējos divos gados, turklāt pērn ceturtdaļfinālā zviedri sīvā cīņā ar rezultātu 3:2 pārspēja Latvijas izlasi. Uz pasaules čempionātu zviedri devušies ar 18 spēlētājiem no NHL klubiem.

Pēdējo reizi kādai no izlasēm trīs gadus pēc kārtas triumfēt pasaules čempionātā izdevās Čehijas valstsvienībai, kas to paveica 1999., 2000. un 2001. gadā.

Pērn pasaules čempionātā Zviedrija finālā pārspēja Šveici, savukārt cīņā par bronzas medaļām ASV uzveica Kanādu.

Video: spilgtākās epizodes 2018. gada pasaules čempionātā Dānijā

Latvijas izlase - vienā grupā ar favorītiem un pasaules čempioniem

B apakšgrupā Latvijas izlase spēlēs pret turnīra favorīti Krieviju, pasaules čempioni Zviedriju, pasaules vicečempioni Šveici, kā arī pret Čehiju, Austriju, Norvēģiju un Itāliju. Zīmīgi, ka pirms turnīra pārbaudes mačos Latvija spēkojās ar Krieviju un Šveici.

Latvijas izlase pērn uz pasaules čempionātu devās ar deviņu zaudējumu sēriju. Savukārt šogad sešos pārbaudes mačos izcīnītas divas uzvaras - pa reizi pārspējot Krieviju un Franciju, bet pa reizei tika zaudēts šīm komandām un divreiz zaudēts arī Šveicei.

Bukmeikeri prognozē, ka Latvijas izlase apakšgrupā ieņems piekto vietu, tādējādi nekvalificējoties ceturtdaļfinālam. Tāpat tiek prognozēts, ka Latvijas hokejisti noteikti nepaliks pēdējā B apakšgrupā un neatstās elites divīziju.

Pērn pasaules čempionātā Latvijas izlasē rezultatīvākais spēlētājs bija Rūdolfs Balcers, kurš guva četrus vārtus un veica divas rezultatīvas piespēles. Bukmeikeri prognozē, ka viņš šogad būs labākais vārtu guvējs valstsvienības rindās.

Video: Latvijas izlases labākie momenti 2018. gada pasaules čempionātā

Galvenais treneris kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs trešo gadu pēc kārtas vedīs cīņā Latvijas izlasi. 2017. gadā valstsvienība ieguva 10. vietu, bet pērn komanda pasaules čempionātu noslēdza astotajā pozīcijā.

Latvijas hokeja izlases labākais sasniegums pasaules čempionātos ir septītā vieta, kas izcīnīta 1997., 2004. un 2009. gadā.

Šis būs 13. pasaules čempionāts Guntim Galviņam, bet 11. gadu pēc kārtas Latvijas izlasi meistarsacīkstēs pārstāvēs Kristaps Sotnieks. Savukārt devīto reizi uz pasaules čempionātu devušies Lauris Dārziņš un Gints Meija.

Kandidātu lokā ir seši spēlētāji, kuri iepriekš pasaules čempionātā nav spēlējuši - Gustavs Dāvis Grigals, Toms Andersons, Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Emīls Ģēģeris un Rihards Marenis.

Pasaules čempionātam drīkst pieteikt 25 spēlētājus - 22 uzbrucējus/aizsargus un trīs vārtsargus, bet Latvijas izlase uz Slovākiju devusies 27 hokejistu sastāvā. Līdz ar to divi spēlētāji paliks ārpus pieteikuma.

Latvijas hokeja izlases kandidāti, kuri devušies uz pasaules čempionātu

Vārtsargi: Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice/"Blue Jackets", NHL), Kristers Gudļevskis (Rīgas "Dinamo"), Gustavs Dāvis Grigals ("Alaska-Fairbanks", NCAA)

Aizsargi: Uvis Balinskis, Kristaps Sotnieks, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo"), Oskars Cibuļskis ("Hradec Kralove", Čehija), Ralfs Freibergs ("Zlin", Čehija), Artūrs Kulda ("Severstal", KHL), Jānis Jaks ("American International", NCAA), Edgars Siksna ("Karaganda", VHL), Guntis Galviņš ("HC Triņec", Čehija);

Uzbrucēji: Gints Meija, Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Emīls Ģēģeris, Lauris Dārziņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Miks Indrašis ("Dynamo", KHL), Rihards Marenis, ("Mogo"/Rīgas "Dinamo"), Rihards Bukarts ("Wild Wings", Vācija), Roberts Bukarts ("Sparta", Čehija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("Langenthal", Šveice-2), Teodors Bļugers ("Penguins", NHL), Rūdolfs Balcers ("Senators", NHL) un Māris Bičevskis ("Mountfield", Čehija). 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu