Arhitektūras nedēļa tiks atzīmēta ar nozarei veltītiem pasākumiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Gints Bāliņš

Nākošnedēļ Rīgā ar dažādiem pasākumiem tiks atzīmēta Arhitektūras nedēļa, kuras mērķis ir novērtēt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusijas par funkcionālu un harmonisku vidi, informē Latvijas Arhitektu savienībā. Arhitektūras nedēļu 17.maija vakarā noslēgs "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019" svinīgā apbalvošanas ceremonija, kad tiks paziņoti augstākā apbalvojuma Latvijas arhitektūrā laureāti.

"Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019" izvirzītā tēma ir "Līdzsvars". Tēma tiecas uzsvērt, ka izcilība parādās tur, kur būtiskākais ir līdzsvarā. Lai arī katrs arhitektūras objekts atšķiras, līdzsvars arhitektūrā var būt klātesošs dažādās nozīmēs - līdzsvars starp funkciju, estētiku un ilgtspēju, starp veco un jauno, starp izmaksām un rezultātu. Arī vērtējot konkursā iesniegtos darbus, atlases žūrijas pārstāvji uzsvēra, ka līdzsvars ir nepieciešams katra harmoniska objekta vai procesa izveidē, sākot ar ideju un beidzot ar piedāvāto risinājumu, realizēšanu un lietošanu.

Arhitektūras nedēļu pirmdien, 13.maijā, plkst. 12 atklās "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019" nominantu darbu izstāde Jāņa Rozentāla laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja.

Izstādē būs apskatāmi 11 atlases žūrijas izvirzītie nominanti - "Accenture Latvija TEO" birojs, Alūksnes bānīša stacija, dzīvojamo un sabiedrisko ēku komplekss, Lielplatones vešūža restaurācija, Lubānas kapličas jaunbūve, "MadCity Riga 2018", "MM - Mārupes māja", Rīgas Stradiņa universitātes dienesta viesnīcas jaunbūve, Rūjienas estrādes rekonstrukcija, Sāls māja un Visbijas rezidence.

Otrdien, 14.maijā, plkst.19 kinoteātrī "K. Suns" norisināsies arhitektūrai un kino tēmai veltīta kinolekcija "Pilsēta un telpa Aloiza Brenča filmās".

Lekciju vadīs Latvijas Kultūras akadēmijas Filmu skolas vadītājs, režisors Jānis Putniņš. Brenčs lielākoties uzņēmis asa sižeta filmas, kur izmantota dinamiskā montāža, tāpēc nereti tiek dēvēts par urbānā kino meistaru. Gandrīz visās Brenča režisētajās filmās darbība norisinās pilsētvidē, kas valdzina skatītājus ar notikumu bagātību, dzīves ātrumu un izklaides iespējām.

Lai noskaidrotu, kāpēc Brenčs tik lielu nozīmi pievērsis Rīgas atainojumam un, kā tas iespaidojis viņa filmu stāstījumu un gaitu, lekcijas ietvaros tiks analizēti Brenča filmu fragmenti. Režisora veidoto filmu vidū ir tādas filmas kā "Līdz rudenim vēl tālu" (1964), "Kad lietus un vēji sitas logā" (1967), "Šahs briljantu karalienei" (1973), "Gaisma tuneļa galā" (1974), "Mirāža" (1983).

Trešdien, 15.maijā, plkst. 17 gan nozares pārstāvji, gan citi interesenti aicināti uz publisku diskusiju par arhitektūru "Līdzsvars: centra gravitācijas spēks" Ziemeļvalstu Ministru padomes Latvijā birojā ("Berga bazārs").

Pēdējos gados Latvijas Arhitektūras gada balvas laureātu un nominantu vidū īpaši atzīmējami izcilas arhitektūras piemēri tieši reģionos, un to skaits pieaug, norādīja Latvijas Arhitektu savienība.

Vairākas pilsētas un pašvaldības piesaka sevi ar jaunām ambīcijām un stratēģiju pilsētvides veidošanā, kamēr Baltijas lielākās pilsētas Rīgas nākotne ir diskusiju krustugunīs, norādīja Latvijas Arhitektu savienība. Diskusijā piedalīsies arhitektūras nozares profesionāļi un eksperti, kuri pārrunās arhitektūras lomu reģionu konkurencē, gan kontekstā ar Rīgu un citu Latvijas reģionu mijiedarbību, gan Rīgas un Latvijas lomu plašākā reģionā. Publiskajā sarunā, kas atvērta un pieejama bez maksas ikvienam interesentam, būs iespēja kopā ar arhitektiem apzināt notikumus un tendences nozarē.

Piektdien, 17.maijā, "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019" ceremonijas dienu ievadīs žūrijas pārstāvju atvērtās lekcijas, kas norisināsies kinoteātrī "K. Suns".

Lekcijās fināla žūrijas pārstāvji stāstīs par dažādām tēmām, piemēram, kā runāt par arhitektūru un, kā par to mācīt, iepazīstinās ar savu projektu pieredzi un globālajām tendencēm nozarē. Noslēgumā paredzēta "Krassky" lekcija par gaismu. Lekcijas ir pieejamas bez maksas, kā arī atvērtas ikvienam interesentam.

Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju noslēgs "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019" svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas notiks 17.maija vakarā Rīgas cirka ēkā.

Ceremonijas laikā tiks paziņots, kuri ir tie objekti un procesi, kas saņēmuši augstākos apbalvojumus Latvijas arhitektūrā - zelta un sudraba ananasus.

Laureātus izvēlēsies "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019" fināla žūrija, kuras sastāvā ir arhitekts Igns Ogints, kurš strādā arhitektu birojā "Do Architects", kā arī lasa lekcijas Viļņas Gedimina tehniskajā universitātē un Harkivas Arhitektūras skolā Ukrainā, arhitektu biroja "Indrek Näkk Arhitektuuribüroo" dibinātājs un vadītājs Indreks Neks, kurš kopš 2009.gada aktīvi darbojas Eiropas Arhitektu padomē, arhitektu biroja "Rulot" līdzdibinātāja Anabela Varona, kas aktīvi strādā pie projektiem, lai arhitektūras nozarei piesaistītu jauniešus, kā arī arhitekte un arhitektu biroja "12 līnijas" vadītāja Agnese Lāce, kas kopš 2014.gada darbojas arī Latvijas Arhitektu savienības brīvdomīgās izglītības projektā "Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks", kura mērķis ir ievadīt bērnus un skolas jauniešus vides veidošanas mākslā.

Ceremonijā tiks pasniegta arī īpašā bērnu žūrijas balva arhitektūrā "Zirnis", kas tiks pasniegta jau devīto reizi. Brīvdomīgās izglītības projekta "Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks" pulciņa audzēkņu žūrija tiksies ceturtdien, 16.maijā, lai kopā ar arhitektiem iepazītos ar nominantu darbiem un izvēlētu bērnu balvas "Zirnis" Latvijas arhitektūrā laureātu. Bērnu žūriju pārstāv pulciņa audzēkņi, 4. līdz 6.klašu skolēni.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību.

Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu