Igaunijā veic kratīšanu kuģniecības uzņēmēja Lēdo kompānijās

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Postimees

Igaunijas Centrālās kriminālpolicijas darbinieki trešdien veikuši kratīšanu uzņēmēja Vjačeslava Lēdo uzņēmumos saistībā ar kriminālprocesu, kurā policija pārbauda aizdomas, vai kuģniecības kompānijas "Saaremaa Laevakompanii" bankrots nav apzināti izraisīts.

8.maijā Centrālās kriminālpolicijas darbinieki veica kratīšanu uzņēmumu "Saaremaa Laevakompanii" un "Holostovi Kinnisvarahaldus" telpās.

Prokuratūra ir ierosinājusi krimināllietu, lai pārbaudītu aizdomas, kas izteiktas iesniegumā par krimināli sodāmu pārkāpumu. "Valsts uzdevums ir garantēt godīgu un caurskatāmu ekonomikas un konkurences vidi, un, ja apstākļos, kas izraisījuši uzņēmuma bankrotu, ir saskatāms nozieguma saturs, mūsu atbildība ir šādas aizdomas izmeklēt," ziņu aģentūrai BNS sacīja Rietumu apgabala prokuratūras specializētais prokurors Kaido Tūlemē.

Lietā ir četri aizdomās turamie - Lēdo, kuru tur aizdomās par uzņēmuma bankrota izraisīšanu un viltota dokumenta izmantošanu, uzņēmuma vadītājs Teniss Rihvks, kuru tur aizdomās par dokumenta viltošanu un bankrota izraisīšanu. Vēl viena ar kompāniju saistīta persona tiek turēta aizdomās par dokumenta viltošanu, bet vēl viena - par palīdzību bankrota izraisīšanā.

Igaunijas Centrālās kriminālpolicijas ekonomisko noziegumu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Atss Kibarseps teica, ka kratīšanas mērķis bija atrast pierādījumus, kas apstiprinātu vai atspēkotu līdz šim atklāto un palīdzētu noskaidrot patiesību.

"Līdz šim savāktie pierādījumi ļāvuši mums nonākt posmā, kurā ir jāizmeklē kompānijas grāmatvedības dokumenti un citi pierādījumi, kurus var iegūt kratīšanas gaitā," viņš piebilda.

Kriminālizmeklēšanu veic Centrālās kriminālpolicijas ekonomikas noziegumu nodaļa un to vada Rietumu apgabala prokuratūra.

Pērnavas apriņķa tiesa pērn novembrī pasludināja "Saaremaa Laevakompanii" bankrotu. Bankrota pieteikumu iesniedza Lēdo holdinga kompānija "Holostovi Kinnisvarahaldus" un vēl divas privātas akciju sabiedrības. Bankrota administratora ziņojums liecina, ka kompānijas saistības pārsniedz 20 miljonus eiro.

Aprīlī Tallinas apriņķa tiesa noraidīja "Saaremaa Laevakompanii" prasību pret Igaunijas valstij piederošo reģionālo ostu operatoru "Saarte Liinid" par 677 tūkstošu eiro kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies saistībā ar prāmja "St.Ola" arestu, lai nodrošinātu iepriekšējus prasījumus.

Pērnavas apriņķa tiesa 2016.gada 30.decembrī pēc "Saarte Liinid" lūguma arestēja "St.Ola" saistībā ar Lēdo piederošās kompānijas "Vainamere Liinid" un "Saarte Liinid" strīdu par ostu nodevām aptuveni 900 tūkstošu eiro apmērā. 2017.gada 18.aprīlī prāmja arestu tiesa atcēla, saņemot bankas noguldījumu kā garantiju. Lēdo pēc tam prāmi pārdeva Itālijas kompānijai "Emanuele d'Abunto". Izskanējis, ka darījuma summa bija 1-1,2 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu