Banku analītiķi aprīlī Latvijā prognozē gada inflāciju 3,2-3,4% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu varētu būt augušas par 0,6-0,8%, kas nozīmē, ka gada inflācija sasniegusi apmēram 3,2-3,4%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" galvenā ekonomista Latvijā vietas izpildītāja Agnese Buceniece sacīja, ka aprīlī, salīdzinot ar martu, patēriņa cenas varētu būt palielinājušās par 0,6%, tādējādi gada inflācija - 2019.gada aprīlī salīdzinājumā ar 2018.gada aprīli - bijusi apmēram 3,2%.

"Galvenais kāpumu veicinošais faktors līdzīgi kā martā arī aprīlī, visticamāk, bija sezonāls pieaugums apģērbam un apaviem, kā arī augušas ir degvielas cenas. Neliels pieaugums aprīlī varētu būt bijis arī pārtikas cenās," sacīja Buceniece.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka aprīlī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 0,8%, gada inflācijai sasniedzot 3,4%.

"Aprīlī varētu būt turpinājies visai jūtams inflācijas kāpums," sacīja Gašpuitis, piebilstot, ka cenu pieaugums varētu būt bijis pārtikai, kā arī apģērbiem un apaviem.

Tāpat viņš atzīmēja, ka inflāciju stimulē augošās naftas cenas. "Pamanāmākais kāpums bija degvielai. Siltumenerģijas tarifs nemainījās, taču tā pieaugums vēl ir priekšā," teica Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām aprīlī paziņos piektdien, 10.maijā.

Jau vēstīts, ka šogad martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas Latvijā pieauga par 1,1%, bet gada inflācija - šogad martā salīdzinājumā ar 2018.gada martu - bija 2,8% līmenī. Arī 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, martā pieauga par 2,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu