Meža nozarei būs pieejams 237 927 eiro valsts atbalsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šogad meža nozarei plānots atvēlēt 237 927 eiro atbalstu, lai veicinātu nozares ilgtspējīgu attīstību un konkurētspēju, paredz valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie un Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie grozījumi noteikumos par valsts atbalsta piešķiršanas kārtību meža nozares attīstībai.

ZM norāda, ka noteikumu projekts nepieciešams, lai sasniegtu Meža attīstības fonda mērķi 2019.gadā - finansētu meža nozares atbalsta un attīstības programmas, veiktu meža zinātnisko izpēti, izglītotu un apmācītu meža īpašniekus. Tamdēļ ZM kopā ar tās sadarbības partneriem - Latvijas Kokrūpniecības federāciju, Latvijas Meža īpašnieku biedrību, kā arī ar Valsts meža dienestu un AS "Latvijas valsts meži" izvērtējusi un noteikusi meža nozares attīstībai nepieciešamās prioritātes 2019.gadā.

Tradicionāli valsts atbalsts meža nozares attīstībai paredz veicināt sabiedrības informēšanas un izglītošanas programmu un projektu īstenošanu, tostarp meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" balvu izgatavošanu, naudas balvas "Zelta čiekurs" laureātiem un balvu pasniegšanas norises informatīvo un tehnisko nodrošinājumu, finansējumu skolu jaunatnes izglītošanas pasākumam "Konkurss "Mūsu mazais pārgājiens"" un izstādei "Iepazīsties - Koks!" norisei, kas tiks saglabāts 2018.gada apmērā, kā arī "Meža dienas 2019" pasākumam.

Meža nozares attīstībai noteikumu projekts 2019.gadā paredz prioritārus zinātniskās izpētes projektus - "Meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošajos normatīvajos aktos izmantoto mežu raksturojošo rādītāju precizēšana", kas nepieciešams, lai atspoguļotu augšanas gaitu (bonitātes), kā arī pilnu biezību visā atbilstošās koku sugas izplatības teritorijā. Kopš 2004. gada Latvijā tiek īstenota meža statistiskā inventarizācija, un tajā iegūtā informācija ļauj precizēt Latvijas apstākļiem atbilstošus rādītājus. Tāpat iecerēts īstenot pētījumu "Latvijas meža resursu kapitāla vērtējums un priekšlikumi apsaimniekošanas efektivitātes paaugstināšanai līdz 2050.gadam", lai novērtētu Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam sagaidāmos rezultātus un sagatavotu priekšlikumus Latvijas Nacionālā attīstības plāna aktualizēšanai, meža resursu apsaimniekošanas efektivitātes paaugstināšanai.

Savukārt Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" īstenos pētījumu, lai tehniski koriģētu vienošanās dokumentos par globālo klimata pārmaiņu mazināšanu - Kioto protokolā un Parīzes nolīgumā - meža apsaimniekošanai nākamajam gada noteiktos mērķi jeb tā saucamo meža apsaimniekošanas references līmeni. ZM norāda, ka no 2021. līdz 2030.gadam katras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts uzdevums būs saskaņā ar Eiropas Komisijas iepriekš noteiktu metodiku nacionāli noteikt meža references līmeni. Pirmais references līmeņa sagatavošanas termiņš bija 2018.gada 31.decembris un darbu jāturpina, lai Latvijas situācijai tiktu noteikts atbilstošs meža references līmenis 2020.-2030.gadam.

Meža attīstības fondam finanšu līdzekļi 237 927 eiro apmērā tiks piešķirti saskaņā ar ZM budžeta programmas "Meža resursu ilgtspējības saglabāšana" apakšprogrammu "Valsts atbalsta pasākumi meža nozarē".

Izmaiņas noteikumos vēl tiks skatītas valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu