"Balso par kopīgu Eiropas nākotni!" ES prezidenti aicina piedalīties EP vēlēšanās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) prezidenti kopīgā paziņojumā aicina pilsoņus piedalīties maija pēdējā nedēļas nogalē gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Paziņojumā, kurā pievienojies 21 ES dalībvalstu prezidents, pausts, ka Eiropas integrācija ir palīdzējusi realizēt gadsimtiem ilgu cerību uz mieru Eiropā pēc tam, kad nevaldāms nacionālisms un citas ekstrēmas ideoloģijas noveda Eiropu pie divu pasaules karu zvērībām.

Prezidenti uzskata, ka iedzīvotājiem nevajadzētu uzskatīt mieru, brīvību, pārticību un labklājību par pašsaprotamu, tādēļ nepieciešama kopīga iesaiste šo vērtību stiprinošas Eiropas uzturēšanā.

Prezidenti uzskata, ka pašlaik ES vairāk nekā jebkad agrāk saskaras ar nopietniem izaicinājumiem - pirmo reizi kopš Eiropas integrācijas uzsākšanas cilvēki runā par atkāpšanos vienu vai vairākus integrācijas soļus atpakaļ, piemēram, atceļot pārvietošanās brīvību vai likvidējot kopīgas institūcijas. Tāpat pirmo reizi kāda dalībvalsts plāno izstāties no ES. Tajā pašā laikā, ir arī dalībvalstis, kas pieprasa lielāku integrāciju ES vai eirozonā, vai "dažādu ātrumu" Eiropu.

"Viedokļi par šiem jautājumiem atšķiras ES dalībvalstu pilsoņu un valdību vidū, kā arī mūsu, valstu vadītāju, vidū. Tomēr mēs visi esam vienisprātis, ka Eiropas integrācija un vienotība ir būtiskas un ka mēs vēlamies turpināt Eiropas sadarbību šīs Savienības veidolā. (..) Eiropa spēj uzturēt ļoti plašu viedokļu un ideju daudzveidību. Taču noteikti nedrīkstam atgriezties pie Eiropas, kurā valstis vairs nav vienlīdzīgi partneri, bet gan oponenti," teikts prezidentu kopīgajā paziņojumā.

Prezidenti aicina savu valstu pilsoņus piedalīties EP vēlēšanās, tādējādi balsojot par kopīgu Eiropas nākotni.

Paziņojumā vienojušies: Bulgārijas prezidents Rumens Radevs, Čehijas prezidents, Milošs Zemans, Vācijas prezidents Franks-Valters Šteinmeiers, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, Īrijas prezidents Maikls Higinss, Grieķijas prezidents Prokopis Pavlopuls, Francijas prezidents Emanuels Makrons, Horvātijas prezidente Kolinda Grabara-Kitaroviča, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un Itālijas prezidents Serdžo Matarella.

Tāpat zem paziņojuma parakstījies Kipras prezidents Nikoss Anastasiadis, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Ungārijas prezidents Jānošs Aders, Maltas prezidents Džordžs Vella, Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens, Polijas prezidents Andžejs Duda, Portugāles prezidents Marselu Rebelu di Soza, Rumānijas prezidents Klauss Johaniss, Slovēnijas prezidents Boruts Pahors, Slovākijas prezidents Andrejs Kiska un Somijas prezidents Sauli Nīniste.

EP vēlēšanas Latvijā notiks 25.maijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu