Eži pagalmā: Kā radīt drošu vidi adatainajiem iemītniekiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Maijs ir tas laiks, kad rosoties dārzā, it īpaši vakara stundās, var sastapties ar mazajiem pagalma iemītniekiem – ežiem. Arvien biežāk eži sāk apdzīvot ne tikai nomaļāku ciemu dārzus, bet pat pagalmus Rīgas un arī citu Latvijas lielāko pilsētu centros. Britu dabaszinātnieks Stīvs Bekšels žurnālam “House Beautiful” ir atklājis piecas metodes, kā var parūpēties par ežiem un padarīt to dzīvi komfortablāku pašu pagalmā.

Atvieglo pārvietošanos

Ja pagalmu ieskauj sēta, bet aiz sētas atrodas mežs, pļava vai parks, dod iespēju ezim doties brīvsolī jeb izveido nelielu caurumu sētā, pa kuru mazajam dzīvniekam nokļūt ārpasaulē.

Piesaisti kukaiņus jeb barību ezim

Eži pārtiek no kukaiņiem, maziem abiniekiem, tārpiem un pilsētās tie labprāt arī meklē labumus atkritumu kastē. Eži novērtēs tādas kukaiņiem bagātas vietas kā komposta kaudzes, ogulājus, puķudobes un krūmus, kur tie vakaros varēs atrast barību un paslēpties. Noteikti izvairies no dažādām kukaiņu indēm, piemēram, skudru indes graudiņiem un granulām gliemežu iznīdēšanai.

Foto: Pixabay

Neaizraujies ar sterilu kārtību

Kas attiecas uz ežu apmešanos dārzā vai pagalmā, centies nodrošināt nedaudz “aizaugušas” vietas dārzā. Tas gan nenozīmē, ka ir pienācis laiks audzēt nezāles – izraugies kādu stūri vai nomaļāku vietu, kurā iestādīt pļavas puķes vai izveido nelielu pļavas imitāciju. Tāpat noderēs biezāki krūmi, sakrautas malkas kaudzes vai palielāku augu biezokņi. Šeit eži varēs gan aizvadīt dienas, gan atrast barību un pat pārziemot.

Izveido nelielas ūdenstilpnes

Karstajā vasaras svelmē parūpējies par ūdens pieejamību ežiem – sausums ir īpaši bīstams ežiem, it īpaši to mazuļiem. Izliec pagalmā nelielus trauciņus ar ūdeni un periodiski tos papildini. Savukārt, ja dārzā ir dīķis, tas varētu būt bīstams adatainajiem iemītniekiem – tie var iekrist un nespēt izkāpt ārā. Izveido lēzenu dīķa krastu vai izliec apmalītes ap dīķi.

Foto: Pixabay

Parūpējies par dzīvnieka drošību

Dārzs var būt ideāla dzīvesvieta ezim vai arī īsta elle. Aiztaisi visas notekcaurules ar restēm vai sietu, aizvāc tīklus vai citus priekšmetus, kuros eži varētu sapīties. Tāpat uzmanies pļaujot mauriņu, kurinot ugunskuru un apgriežot krūmu vai koku zarus. Pirms uzsāc dārza darbus, rūpīgi izpēti, vai uz mauriņa vai ugunskura vietā neatrodas kāds ezis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu