Katoļu garīdzniekiem obligāti būs jāziņo par pedofiliju baznīcā, nolemj pāvests Francisks (6)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pāvests Francisks apustuliskajā vēstulē, kas kļūs par katoļu baznīcas likumu, uzlicis garīdzniekiem pienākumu obligāti ziņot par seksuālas vardarbības un tās slēpšanas gadījumiem, vēsta raidorganizācija BBC.

Pāvests februārī solīja spert konkrētus soļus, lai cīnītos ar seksuālu vardarbību un izmantošanu katoļu baznīcā.

Apustuliskajā vēstulē norādīts, ka garīdzniekiem jāseko valsts likumdošanai un ka viņiem ir pienākums ziņot "kompetentajām varasiestādēm", ja tie uzzinājuši par pārkāpumiem.

Vēstulē arī norādīts, ka jebkāda seksuāla uzmākšanās vai mājieni, izmantojot varu, tiks uzskatīti par seksuālu vardarbību.

Pāvesta vēstulē iezīmēti trīs seksuālās vardarbības veidi: iesaistīšana seksuālās darbībās ar draudiem vai savas varas demonstrēšanu, seksuālas darbības ar nepilngadīgajiem vai mazaizsargātām personām, kā arī bērnu pornogrāfijas radīšana, izrādīšana vai glabāšana.

Ja priesteris, mūks vai mūķene "zina [par dzimumnoziegumu] vai arī ja viņiem ir pamatots iemesls uzskatīt, ka [dzimumnoziegums] ir pastrādāts, tad šim cilvēkam ir pienākums par to nekavējoties ziņot," teikts ceturtdien izdotajā dokumentā.

Jāinformē arī par tiem, kas nav ziņojuši par bērnu seksuālu izmantošanu vai nav sodījuši vainīgos.

Tiesa gan, tas neattiecas uz gadījumiem, par kuriem garīdznieki uzzinājuši grēksūdzes laikā.

Pāvests ar šādu rīcību cenšas mainīt procedūru, kādā katoļu baznīcā tiek izskatīti seksuālās vardarbības gadījumi, norāda BBC. Tā garīdzniekiem uzliek pienākumu ziņot par apsūdzībām, ko tie dzirdējuši, bet pirms tam tas bija katra paša ziņā - ziņot vai ne. Tagad klusēšana arī tiks uzskatīta par pārkāpumu.

Katoļu baznīcas cenšas labot kaitējumu, ko tās reputācijai nodarījušas daudzviet pasaulē izskanējušās apsūdzības par garīdzniekiem, kas izmantojuši bērnus. Vatikāns vairākkārt paudis apņemšanos problēmu izskaust.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu