"Saskaņa" savu Valsts prezidenta amata kandidātu nevirzīs (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Urbanovičs
Jānis Urbanovičs Foto: Sintija Zandersone/LETA

Partija "Saskaņa" savu Valsts prezidenta amata kandidātu nevirzīs, taču visus citus šim amatam pieteiktos pretendentus salīdzinās ar savu kādreizējo augstā amata kandidātu, mācītāju Pēteri Sproģi, mēģinot viņos saskatīt morālās vērtības.

Kā aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, "Saskaņa" savu kandidātu Valsts prezidenta amatam nevirzīs. Urbanovičs skaidroja, ka šāda pozīcija pamatojama ar to, ka viņu līdzšinējais kandidāts Sproģis vairs nav starp amata pretendentiem.

Sproģa toreizējā izvirzīšana augstajam amatam "Saskaņai" ļāvusi izvirzīt ļoti augstus kritērijus Valsts prezidentam, tāpēc, Sproģim no nominācijas atsakoties, partija "būs uzticīga saviem kritērijiem" un pēc tiem "mērīs" citus kandidātus, kas tiks pieteikti noteiktajā termiņā.

"Valstij vajadzīgs morālais līderis," uzsvēra politiķis, norādot, ka politiskais spēks plāno aicināt uz tikšanos visus Valsts prezidenta amatam izvirzītos amata kandidātus, viņos mēģinot saskatīt morālās vērtības.

"Mūs interesē morālā latiņa. Tās trūkums ir iemesls tam, kāpēc Latvijā nav uzticības politiķiem," norādīja Urbanovičs.

TVNET jau ziņoja, ka līdz šim Valsts prezidenta amatam ir izskanējuši trīs personu vārdi. Koalīcijas politiķi ceturtdien oficiāli šim amatam izvirzīja Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Zaļo un zemnieku savienībā esošā Latvijas Zaļā partija un Latvijas Zemnieku savienība pieņēma lēmumu amatam virzīt tiesībsargu Juri Jansonu. Savukārt vismaz daļa politiskā spēka "KPV LV" opozīcijas deputātu Valsts prezidenta amatam varētu virzīt politiķi Didzi Šmitu (KPV LV).

Ja Saeimas deputāti balsos kā solījuši, tad Levits varētu saņemt vismaz 55 deputātu balsis. Atbalstu Levita kandidatūrai ir paudusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Jaunā konservatīvā partija un partiju apvienība "Attīstībai/Par!", kurām kopā ir 41 balss. Levitu plāno atbalstīt arī "Jaunā Vienotība", kuru Saeimā pārstāv astoņi deputāti.

No partijas "KPV LV" pagaidām atbalstu Levita kandidatūrai ir pauduši vairāki deputāti - Artuss Kaimiņš, Ramona Petraviča, Aldis Blumbergs, Jānis Vitenbergs, Aivars Geidāns, kā arī Ivars Puga.

Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 deputāta balss. Šoreiz pēc izmaiņām Satversmē Valsts prezidents tiks ievēlēts atklātā balsojumā.

Paredzēts, ka Saeimas ārkārtas sēde Valsts prezidenta ievēlēšanai notiks 29.maijā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu